Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Dünya Avrupa Birliği Ukrayna'ya 5 Milyar Euro Askeri Yardım Yapmayı Kabul Etti

Avrupa Birliği Ukrayna'ya 5 Milyar Euro Askeri Yardım Yapmayı Kabul Etti

Avrupa Birliği, Ukrayna'ya 5 milyar euro değerinde askeri yardım yapmayı kabul etti. Almanya ve Fransa'nın talepleriyle uzayan tartışmaların ardından yapılan anlaşma, fonun revizyonu ve dağıtımı konusunda önemli düzenlemeler içeriyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Avrupa Birliği Ukrayna'ya 5 Milyar Euro Askeri Yardım Yapmayı Kabul Etti
MUHABİR: Kardelen Özdemir

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Ukrayna'ya 5 milyar euro değerinde askeri yardım yapmayı kabul etti. Belçika'nın dönem başkanlığını üstlendiği AB'den yapılan açıklamada, askeri yardımın Avrupa Barış Fonu'nun bir parçası olarak sağlanacağı belirtildi. AB'ye üye 27 ülkenin büyükelçileri, fonun revizyonu konusunda anlaşmaya vardı. Bu uzlaşmanın, Avrupa Birliği liderler zirvesinde resmen kabul edilmesi bekleniyor.

Birlik içinde, fonun nasıl yenileneceğiyle ilgili tartışmalar, Almanya ve Fransa'nın talepleri nedeniyle uzamıştı. Fransa, fonun Avrupa'da üretilen silah ve cephaneler için harcanmasında ısrar etmişti. Bunun nedeni, Avrupa Birliği savunma sanayiinin rekabet edebilirliğini sürdürmek için üretim kapasitesini artırma gerekliliğiydi.

Almanya ise, ülkelerin fona katkısında ikili yardımların dikkate alınmasını istemişti. Almanya, ikili yardımların daha hızlı ve etkin bir şekilde sağlanabileceğine dikkat çekti.

Yükün Adaletli Dağıtımı

Fonun revizyonunda, yükün adil bir şekilde paylaşılmasını sağlayan düzenlemeler getirildi. Bu durum özellikle Almanya için önemlidir çünkü Almanya, sadece bu yıl Ukrayna'ya 7 milyar euroluk askeri yardım yapmayı kabul etmiştir. Ayrıca, Almanya Avrupa Birliği ödemelerinin yaklaşık dörtte birini karşılamaktadır. Yeni düzenlemeye göre, ikili yardımların yarısı, Avrupa Birliği fonuna yapılan mali katkı olarak kabul edilecektir.

Borrell ve Kuleba'dan Açıklamalar

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Mesaj açık: Ukrayna'nın galip gelmesi için gereken desteği vereceğiz' ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da, 'Bu, ortak zaferimize ulaşmada Avrupa'nın birlik ve kararlılığının güçlü ve vakitli bir gösterisidir' şeklinde yorumda bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Döşemealtı Belediye Başkan Adayı Bekir Kıvrım'dan Esnaf Odalarına Ziyaret!

Döşemealtı Belediye Başkan Adayı Bekir Kıvrım'dan Esnaf Odalarına Ziyaret!