Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Dünya Arjantin'in yeni cumhurbaşkanı Javier Milei

Arjantin'in yeni cumhurbaşkanı Javier Milei

Arjantin'in yeni cumhurbaşkanı Javier Milei, 19 Kasım seçimlerinde oyların yüzde 55,7'sini alarak solcu rakibi Sergio Massa'yı mağlup etti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Arjantin'in yeni cumhurbaşkanı Javier Milei
KAYNAK: Haber Merkezi

19 Kasım’da yapılan seçimlerin ardından aşırı sağcı Javier Milei, Arjantin’in 12. cumhurbaşkanı olarak seçildi. Milei, 10 Aralık’ta resmi olarak göreve başlayacak. Çeşitli politikacıları görevden almak, kamu harcamalarını kısıtlamak, Arjantin pesosu yerine ABD doları getirmek ve Merkez Bankası’nı kapatmak gibi tartışmalı vaatlerine rağmen Milei, solcu rakibi Sergio Massa’yı oyların yüzde 55,7’sini alarak yendi. 

Javier Milei kimdir?

Javier Milei, 22 Ekim 1970’te Buenos Aires’te doğdu ve Villa Devoto mahallesinde büyüdü. İtalya kökenli orta sınıf bir ailenin çocuğu olan Milei’nin babası, Norberto Horacio Milei, otobüs şoförüydü ve daha sonra bölgede yedi farklı ulaşım hattının sahibi oldu.

Annesi ise 73 yaşındaki Alicia Luján Lucich. Milei, çocukluğunda kendisine kötü davrandığını söylediği babasıyla son dönemde daha yakın bir ilişki kuruyor.

Giyim tarzı, konuşması ve davranışları nedeniyle çok küçük yaştan itibaren Milei’ye El loco (deli) lakabı takıldı. Çocukluğuna damga vuran olay ise ailesinden gördüğü fiziksel ve psikolojik kötü muameleydi.

En büyük destekçilerinden biri

Karina Milei, El Jefe (patron) lakaplı ve cumhurbaşkanının en büyük destekçilerinden biri. Ailesiyle olan zorlu ilişkisine rağmen, küçük kız kardeşi ile çok iyi anlaşıyor. Seçim sonuçlarını öğrenir öğrenmez, kardeşinin desteğinin önemini vurgulayarak, 'Onsuz bunların hiçbiri mümkün olmazdı' dedi. Milei, kendisi ve kardeşi arasındaki bağı, Musa ve Harun’un bağına benzetiyor.

Katolik olduğunu belirtmesine rağmen, Papa Francesco’yu eleştiriyor. Milei, çocuğu olmamasına rağmen, köpeklerini çocukları olarak görüyor ve onları zaferlerinden dolayı tebrik ediyor. Milei’nin ilginç hayat hikayesi, biyografisini yazan Juan Luis González tarafından “El Loco” adlı kitapta detaylı bir şekilde anlatılıyor. Milei’nin hayatında önemli yer tutan iki eski kız arkadaşı ise şarkıcı Daniela Noemí Pérez ve komedyen Fátima Flórez.

 Televizyondan Meclise

Milei, 2021 yılında milletvekili olarak ilk kamu görevine başladı. Ancak siyasi kariyeri, televizyon programlarına katılarak başladı. Ekonomi yorumcusu olarak, kendine özgü tarzı ve farklı bakış açılarıyla tanındı. Arjantinli gazeteci Roberto García, Milei’nin 'diğer ekonomistlerden farklı şeyler söylediğini' belirtti. Milei, ekonomi hakkında konuşurken, hiddetli ses tonuyla dikkat çekti. Uzun yıllar ekonomi profesörü olarak görev yapan Milei, televizyon programlarında dolarizasyonu savundu ve 70’li ve 80’li yıllardaki askeri hükümetin ardından insan hakları konusunda varılan uzlaşmayı eleştirdi. Bu durum, Milei’nin değişime hevesli insanların ekonomik kaygılarıyla nasıl bağlantı kuracağını gösteren bir figür oluşturmasına yardımcı oldu.

Zamanla değişen fikirler

Milei, Arjantin’deki mevcut ekonomik modeli sona erdireceğine dair söz verdi ve kendini 2021 yılında 'liberal bir özgürlükçü' ve 'piyasa anarşisti' olarak tanımladı. Ancak, bu düşünceler zamanla gelişti. Belgrano Üniversitesi’nde ekonomi okurken ve daha sonra Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Enstitüsü (IDES) ve Torcuato Di Tella Üniversitesi’nde (UTDT) yüksek lisans yaparken, Milei kendini 'klasik bir liberal' olarak tanımlıyordu.

Ancak, yıllar içinde daha radikal pozisyonlara yöneldi. Cumhurbaşkanlığı seçimine aday olduğunda, devleti bir düşman olarak gördüğünü ve liberalizmin insanları hükümdarların baskısından kurtarmak için yaratıldığını belirtti. Milei, 'sınırlı devlet gücü' ve 'özel mülkiyete ve serbest ticarete saygı' sözü verdi. Ancak, kürtaja karşı duruşu, birçok kişinin Milei’yi liberal olarak sınıflandırmakta tereddüt etmesine neden oluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Konyaaltı’nda Kış Hazırlıkları Tüm Hızıyla Devam Ediyor!

Konyaaltı’nda Kış Hazırlıkları Tüm Hızıyla Devam Ediyor!