Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Dünya ABD’nin Eski Bolivya Büyükelçisi 40 Yıllık Casusluk Faaliyetlerini İtiraf Etti

ABD’nin Eski Bolivya Büyükelçisi 40 Yıllık Casusluk Faaliyetlerini İtiraf Etti

ABD'nin eski Bolivya Büyükelçisi Victor Manuel Rocha, 40 yıllık casusluk faaliyetlerini itiraf etti. Rocha'nın Küba için casusluk yaptığına dair gizli belgeler ortaya çıktı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ABD’nin Eski Bolivya Büyükelçisi 40 Yıllık Casusluk Faaliyetlerini İtiraf Etti

ABD'nin eski Bolivya Büyükelçisi Victor Manuel Rocha, uzun süredir devam eden hukuki süreçte Küba'ya casusluk yaptığını kabul etti. 73 yaşındaki eski büyükelçi, Miami'de görülen davanın duruşmasında suçsuz olduğunu iddia etmekten vazgeçerek itirafta bulundu. Rocha, 1981 yılından bu yana ABD Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapıyor ve Küba'ya casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalıyordu. Dünkü duruşmada, gizli belgelerin ele alınması beklenirken, Rocha'nın ilk ifadesini değiştirerek 40 yıldan uzun bir süredir Küba için casusluk yaptığını itiraf etti. Rocha'nın suçlamaları arasında yabancı ülkelere casusluk yapmak, para transferi sahtekarlığı ve yanlış beyanda bulunarak ABD pasaportu almak yer alıyor. Rocha'nın cezası 12 Nisan'da görülecek duruşmada belirlenecek.

Yapılan soruşturma kapsamında elde edilen gizli belgeler, Rocha'nın on yıllardır Küba'ya casusluk yaptığını doğruladı. Rocha'nın, Küba'nın eski Devlet Başkanı Fidel Castro için "komutan" ifadesini kullanırken, ABD için ise "düşman" tabirini tercih ettiği belgelere yansıdı. Kasım 2022'de bir FBI ajanının, Küba İstihbarat Servisi'nde görevli olduğunu iddia ederek Rocha ile iletişime geçtiği ve bir alışveriş merkezinin yemek katında görüşmeyi kabul ettiği bilgileri, gizli belgeler arasında yer aldı. Rocha'nın, gizli görevdeki FBI ajanıyla gerçekleştirdiği üç görüşmede Küba'ya casusluk yaptığına dair bilgiler verdiği ve Küba hakkında "biz" ifadesini kullandığı belgelere de yansıdı.

Victor Manuel Rocha'nın Kariyeri

Kolombiya'da doğan ve New York'ta büyüyen Rocha, eğitimini Yale, Harvard ve Georgetown üniversitelerinde tamamladı. 25 yıl boyunca Ulusal Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere çeşitli hükümet görevlerinde bulunan Rocha, 1999-2002 yılları arasında Bolivya Büyükelçiliği görevinin yanı sıra Arjantin, Honduras, Meksika ve Dominik Cumhuriyeti'nde de çeşitli görevler üstlendi. Görevden ayrıldıktan sonra ABD'nin Güney Komutanlığı'nda özel danışmanlık görevleri yürüttü.

Gergin ABD-Küba İlişkileri

ABD ve Küba ilişkileri, 60 yıl önce Fidel Castro'nun ABD destekli Küba hükümetini devirmesinden bu yana son derece gergin. ABD, 1960'lardan bu yana Küba'ya ambargo uygularken, eski ABD Başkanı Barack Obama ve eski Küba Devlet Başkanı Raul Castro 2015 yılında ilişkilerin normalleştirilmesi için adımlar atsa da eski Başkan Donald Trump geri adım attı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MSÜ sınavı ne zaman? Saat kaçta? MSÜ sınav giriş belgesi nereden alınır?

MSÜ sınavı ne zaman? Saat kaçta? MSÜ sınav giriş belgesi nereden alınır?