Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Dünya 2500 Yıllık Lidya Kolyeleri Türkiye'ye Döndü: Tarihi Eser Boston'dan İade Edildi

2500 Yıllık Lidya Kolyeleri Türkiye'ye Döndü: Tarihi Eser Boston'dan İade Edildi

Türkiye'den kaçırılan ve Boston'da sergilenen Lidya dönemi kolyesi, 40 yıl sonra Türkiye'ye geri döndü. Manisa'nın Bintepeler bölgesinden kaçırılan kolye, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çalışmaları sonucu iade edildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2500 Yıllık Lidya Kolyeleri Türkiye'ye Döndü: Tarihi Eser Boston'dan İade Edildi
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Türkiye’den kaçırılan bir tarihi eser daha ait olduğu topraklara geri döndü. 

Lidya dönemine ait 2500 yıllık altın kolye, ABD'nin Boston kentinde uzun yıllar sergilendikten sonra, Türkiye'nin Boston Başkonsolosluğu’nda düzenlenen törenle Türk yetkililere teslim edildi.

1982'de Kaçırıldı, 2024'te Geri Döndü

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucu, Manisa'nın Bintepeler bölgesinden kaçırılarak 1982'de ABD'ye götürülen altın kolyenin, Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde sergilendiği tespit edildi. Bu keşfin ardından Türkiye, Boston Başkonsolosluğu aracılığıyla eserin iadesi için harekete geçti. Müze, yapılan görüşmeler ve sunulan kanıtlar neticesinde, kolyenin iadesini kabul etti.

Törenle Teslim Edildi

Türkiye'nin Boston Başkonsolosluğu'nda düzenlenen törende, kolye Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine teslim edildi. Törene, Türkiye'nin Boston Başkonsolosu Murat Uğurluoğlu, New York Kültür ve Tanıtma Ataşesi Hilal Demirel ve Boston Güzel Sanatlar Müzesi Yetkilileri katıldı. Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eserin Lidya sanatının karakteristik özelliklerini taşıdığını ve Manisa Müzesi Müdürlüğü envanterinde kayıtlı diğer eserlerle benzerlik gösterdiğini belirtti.

Tarihi ve Kültürel Önemi Büyük

Yaklaşık 20 santimetre uzunluğunda olan ve nar şeklinde altın boncuklardan oluşan kolye, MÖ 6. veya 5. yüzyıla tarihleniyor. Manisa'daki Bintepeler arkeolojik alanından çıkarılan bu eser, bölge tarihi ve kültürel mirası açısından büyük öneme sahip. Kolye, bugüne kadar iyi korunmuş olarak ulaşan nadir eserlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Sergilenecek

Altın kolye, Türkiye’ye getirildikten sonra Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenecek. Bu yıl Türkiye'ye iade edilen 21'inci eser olan kolyenin, kültürel mirasın korunması ve arkeolojik araştırmaların ilerlemesi açısından önemli bir adım olduğu ifade ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, eserin iadesi sürecinde emeği geçenlere teşekkür ederek, bu tarihi eserin Anadolu'ya geri dönmesinin önemine vurgu yaptı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
BOTAŞ ve Shell ile 10 yıllık anlaşma

BOTAŞ ve Shell ile 10 yıllık anlaşma