Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Dünya 2024 Nobel Kimya Ödülü Google Araştırmacılarına Gitti

2024 Nobel Kimya Ödülü Google Araştırmacılarına Gitti

2024 Nobel Kimya Ödülü, David Baker ve Google DeepMind araştırmacıları Demis Hassabis ile John Jumper'a verildi. Hangi çalışmaya ödül verildi? İşte detaylar.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2024 Nobel Kimya Ödülü Google Araştırmacılarına Gitti
KAYNAK: Haber Merkezi

2024 Nobel Kimya Ödülü, "bilgi-işlemsel protein tasarımı" alanındaki çalışmalarıyla David Baker ve "protein yapı tahmini" konusundaki araştırmalarıyla Google DeepMind araştırmacıları Demis Hassabis ve John Jumper'a verildi. Üç bilim insanı, toplam 1.1 milyon dolarlık ödülü aralarında paylaşacak.

Nobel Kimya Ödülü Sahipleri Açıklandı

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2024 Nobel Kimya Ödülü'nün sahiplerini düzenlenen basın toplantısında duyurdu. Açıklamaya göre, David Baker, "bilgi-işlemsel protein tasarımı" alanındaki çalışmaları nedeniyle ödüle layık görülürken, Demis Hassabis ve John Jumper ise "protein yapı tahmini" konusundaki araştırmalarıyla ödül kazandı.

Bilimsel Keşiflerin Önemi

Üç bilim insanı, protein sekanslarını bilgisayara aktarma, bu sekansları manipüle etme ve gelecekteki protein yapılarını tahmin etme konusundaki önemli atılımlar yaptılar. Bu keşifler, gen tedavileri ve biyoteknoloji alanlarında önemli bir rol oynayabilir.

Ödül ve Nişan Töreni

Nobel ödülünü kazanan bilim insanları, 1.1 milyon dolarlık para ödülünün yanı sıra, İsveç'in Stockholm kentinde düzenlenecek bir baloda İsveç nişanı ile de onurlandırılacak. İsveç Kraliyet Bilim Akademisi, bu yılki keşiflerin birinin muhteşem proteinlerin yapısıyla ilgili olduğunu, diğerinin ise 50 yıllık bir rüyayı gerçekleştirdiğini vurguladı: "Amino asit dizilerinden protein yapılarını tahmin etmek."

Önceki Nobel Kazananları

2023 Nobel Kimya Ödülü, kuantum noktalarının keşfi ve senteziyle ilgili çalışmaları nedeniyle Moungi Gabriel Bawendi, Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov'a verilmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türk Hava Yolları'nın Pilotu Havada Uçuş Sırasında Öld*

Türk Hava Yolları'nın Pilotu Havada Uçuş Sırasında Öld*