Adana Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Deniz Orhan, iklim krizinin Doğu Akdeniz Bölgesi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Orhan, yapılan bilimsel araştırmaların bölgenin uzun vadede çölleşeceğini gösterdiğini ifade etti. Bu durumun Doğu Akdeniz'in turizm potansiyelini olumsuz etkileyeceğini ve turizm bölgelerinin ekvatorun kuzeyine kayacağını belirtti.
Meteoroloji'den Türkiye Kuraklık Haritası
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı Türkiye Kuraklık Haritası'nı değerlendiren Orhan, Temmuz 2022 ile Haziran 2024 tarihleri arasındaki verilerin Doğu Akdeniz Havzası'nı çok şiddetli ve olağanüstü kurak olarak nitelendirdiğini vurguladı. Kuraklığın temel nedeninin iklim krizi ve fosil yakıt kullanımı olduğunu belirtti.
İklim Krizinin En Çok Etkilediği Bölgelerden Biri: Doğu Akdeniz
Orhan, 'Aşırı hava olaylarının asıl nedeni iklim krizi. Doğu Akdeniz Bölgesi, iklim krizinin en çok yaşanacağı yerlerden biri. Fosil yakıt kullanımı, ısınma nedenli hava kirliliği ve enerji üretimi gibi faktörler, sera etkisi yaratan kirletici gazların salınmasına yol açıyor' dedi. Doğu Akdeniz Bölgesi'nin kuraklıktan en fazla etkilenen üç bölgeden biri olduğunu ve Mersin, Adana, Kahramanmaraş illerini kapsayan alanlarda aşırı kuraklıkların yaşandığını belirtti.
Tarım Alanlarında Kuraklık Sıkıntısı
Orhan, kuraklığın özellikle Çukurova Havzası'nda tarım alanlarında büyük sıkıntılara yol açtığını ifade etti. Gıda güvenliği konusunda ciddi problemler yaşandığını belirterek, 'Belirli dönemlerde bazı tarım ürünlerinde hasat alınamıyor. Bu durum giderek artıyor ve küresel ölçekte bir çözüm bulunması zorunlu hale geliyor' dedi. Kuraklık, ürün çeşitliliğinin azalmasına ve insanların yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor.
Turizm Bölgeleri Kuzeye Kayacak
Orhan, yapılan bilimsel araştırmaların Doğu Akdeniz Bölgesi'nin uzun vadede turizm bölgesi olmaktan çıkacağını gösterdiğini belirtti. 'Turizm bölgeleri, ekvatorun kuzeyine doğru kayacak ve bu bölgelerde çölleşme yaşanacak' dedi.