Birleşmiş Milletler (BM) ve UNESCO’nun raporlarına göre, dünya genelinde ve Türkiye’de nüfus artışı, küresel ısınma ve kuraklık gibi faktörler nedeniyle tatlı su kaynaklarına olan talep artıyor. Ancak, bu kaynaklar her geçen yıl azalıyor. Antalya’nın Elmalı ilçesinde yer alan Avlan Gölü, bu durumun somut bir örneği. Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, “Türkiye’deki su rezervinin yüzde 9’u Antalya’da. Ancak, bu kaynağı doğru yönetmezsek su fakiri bir ülke olabiliriz” uyarısında bulundu.

İstanbul Boğazı Gemi Trafiği Geçici Olarak Durduruldu İstanbul Boğazı Gemi Trafiği Geçici Olarak Durduruldu

Dünya Su Kaynakları Tehlikede

Dünya yüzeyinin dörtte üçü sularla kaplı olmasına rağmen, insan kullanımına uygun tatlı su miktarı oldukça sınırlı. Dünya yüzeyindeki mevcut suyun yüzde 1’den daha azı ekosistem ve insan kullanımına elverişli tatlı su kaynaklarından oluşuyor. 2030 yılında su ihtiyacının yaklaşık yüzde 50 oranında artacağı tahmin ediliyor. Bu durum, artan nüfus, küresel ısınma ve kuraklık gibi etkenler göz önüne alındığında, küresel su ihtiyacının 4 bin 500 kilometreküpten 6 bin 900 kilometreküpe çıkacağı anlamına geliyor.

2024: Kurak Bir Yıl Olacak

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, kuraklıkla ilgili olarak, “Bu yıl çok daha sıcak geçecek. Uzun yıllık değerlere baktığımızda da yağışlar sürekli bir azalma halinde” dedi. Büyüktaş, ayrıca Elmalı ilçesinde yer alan Avlan Gölü’nün kuraklaşma durumunu da değerlendirdi.

Seracılık, Gölün Kurumasına Sebep Oldu

Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, Türkiye’nin geçmiş yıllarda uzun yıllık yağış değerinin 643 mm olduğunu, ancak bu değerin 575 mm’ye düştüğünü belirtti. Büyüktaş, “1970’li yılların başında Avlan Gölü’ndeki su boşaltıldı, göl bilerek isteyerek kurutuldu. Daha sonra bunun tehlikeleri ortaya çıkınca da gölde tekrar su tutulmaya başlandı. Ancak, bölgede yoğun bir seracılık başladı” diye konuştu.

“Suyu İsraf Etmeyelim”

Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, küresel iklim değişikliği nedeniyle 2024 yılının geçmiş yıllara göre çok daha kurak geçeceğini belirtti ve suyu verimli kullanmanın önemine dikkat çekti. Büyüktaş, “100 litrelik suyun 75 litresini tarımda kullanıyoruz, dolayısıyla eğer su tasarrufu sağlamak istiyorsak önce tarımdan başlamamız lazım” dedi.

50 Yıl Önce Üretilen Çözüm, Bugünün Problemi Oldu

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, kuraklık nedeniyle kurumaya yüz tutan Antalya’nın Elmalı ilçesindeki 850 hektarlık Avlan Gölü’nün doğaya kazandırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Ancak, Karancı’ya göre iklim değişikliği, yapılan projelerin önüne geçiyor.

Burdur’da su alarmı verildi Burdur’da su alarmı verildi

“Seralar Bir Dönümde Yaklaşık 10 Ton Su Tüketiyor”

Başkan Mustafa Karancı, kuraklık nedeniyle Antalya’nın su kaynaklarının azaldığına dikkat çekti ve nüfus artışının ve tarım sektöründe kullanılan su miktarının da su kaybına yol açtığını söyledi. Karancı, “Antalya’nın başlıca su kaynağı yaklaşık 25 kilometre kuzeybatımızda yer alan Kırkgöz su kaynaklarından ulaşıyor ve yüzde 99 içme suyumuzu sondajlardan karşılıyoruz. Ancak, Gazipaşa’dan Serik’e kadar tropik seralar kurduk, bu seralar bir dönümde yaklaşık 10 ton su tüketiyor” diye konuştu.

“Korkuteli’de Su Kesintileri Olabilir”

Antalya’nın Korkuteli ilçesinin su kaynaklarında yaşanan risk hakkında da konuşan Başkan Mustafa Karancı, ilçede zaman zaman su kesintilerinin başlayabileceğini açıkladı. Karancı, “Bu nedenle bizim 400 bine yetecek kadar suyumuz yok, her yıl yeni sondajlarla içme suyu temin etmeye çalışıyoruz ama bu yıl da Korkuteli’de su kesintileri olabileceğini düşünüyorum” dedi.

Kaynak: İHA