Adana'da etkili olan aşırı sıcak hava, ayçiçeği tarlalarını olumsuz etkileyerek hasadı yaklaşık 10 gün erkene çekti. Kuraklık nedeniyle kent genelinde 180 bin ton rekolte hedefleniyor.
Adana'da Ayçiçeği Hasadı Erken Başladı
Türkiye'nin önemli hububat üretim merkezlerinden biri olan Adana’da, birçok ürünün ham maddesi olan ayçiçeği hasadı erken başladı. Türkiye ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştiren Adana’da bu yıl 650 bin dekardan 180 bin ton rekolte hedefleniyor.
Kuraklık Toprağı Çatlattı
Merkez Yüreğir ilçesinin Belören Mahallesi'nde yetişen ayçiçeklerinde sıcak hava nedeniyle toprak kurudu. Dron ile çekilen görüntülerde toprağın çatladığı net bir şekilde görüldü. Bu durum, ayçiçeği tarlalarındaki verimi de olumsuz etkiledi.
"Ay Sonuna Hasat Bitecek"
Hasat sırasında İhlas Haber Ajansı'na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ayçiçeğinin stratejik bir ürün olduğunu vurgulayarak, “Ay sonuna doğru hasat bitecek. Bu sene biz ayçiçeğinde çok iyi rekolte bekliyorduk. Ancak 2-7 Haziran arasında yaşanan sıcaklarda ayçiçeği kurudu. Bu yıl kıraçlarda geçen yıl ile aynı verimi bekliyoruz. Ovada ise kıraç bölgelere göre biraz daha yüksek verim alacağız” dedi.
Ayçiçeği Fiyatı Belirsizliği
Ayçiçeği fiyatlarının halen açıklanmadığını anlatan Doğan, “Ayçiçeği fiyatını bu sene 20 lira bekliyoruz. Buğday ve mısırda olduğu gibi ayçiçeği fiyatının da hükumetimiz tarafından açıklanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
"13 Lira Bizi Kurtarmaz"
Üretici Eyüp Metin ise verimin dönüm başına 100-150 kilogram arasında olduğunu belirterek, “Fiyatlar halen açıklanmadı. Çukobirlik kendi ortaklarından kilogramını brüt 15.30 liraya alıyormuş. Eğer fiyat buysa biz 13 liraya satarız. Bu da bizi kurtarmaz” diye konuştu.