Mersin’de av sezonunda 50 gün geride kaldı. Sezonda ilk haftalar bereketli geçerken son günlerde balıkçılar zor günler geçirmeye başladı. Ava çıkan balıkçılar denizde azalan balık popülasyonu nedeniyle masraflarını çıkaramayacak duruma gelmekten şikayet etti. Akdeniz'in nadasa bırakılması ve teknelerinin 10 yıl önce olduğu gibi tekrar geri alım yapılarak avın azaltılmasını talep eden balıkçılar, bu duruma iklim şartlarının da etkili olduğuna dikkat çekti.
Akdeniz'de Balıkçılığın Gidişatı Kötü
Mersin Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkan Yardımcısı Yalçın Sakın, 40 yıldır balıkçılıkla uğraştığını belirterek, "Her sene bir sene önceden kötü geliyor. Akdeniz'in artık çölleştiğini görüyoruz. Eskiden bir trol ağını kaldırdığımız zaman 8-10 çeşit balık olurdu. Şimdi bir kaç çeşit balık görmeye başladık. Karides olmasa Doğu Akdeniz'de trol avcılığı tamamen bitik. Diğer balıklar bu bölgeyi terk ettiler. Küresel ısınmanın çok büyük zararları var. Gerçekten Akdeniz'i biran önce masaya yatırmamız gerekiyor" açıklamasını yaptı.
"Akdeniz'e Sahip Çıkalım" Çağrısı
Çağrıda bulunan Sakın sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizler geldik geçtik. Geriden gelen gençlerimize çocuklarımıza istihdam oluşturacak hale denizi getirmemiz lazım. Denizde balığın çoğalması için Akdeniz'i nadasa bırakmamız lazım, yada bir kaç sene avcılığıma kapatacağız, filoyu mu azaltacağız. Devlet geçmiş zamanda tekne alımı yaptı filoyu azalttık. Yeniden bir alım yaparsa bir çok balıkçı teknesini vermek istiyor. Sürdürebilir balıkçılık için balıkçı kardeşlerimiz de elini taşın altına koymak istiyor. Gün günden kötü geliyor, masrafları çıkmıyor. El ele verip devletimizle beraber ne gerekiyorsa yapmak istiyoruz."
"Sezonda 15-20 Gün Balıkçılık Oldu"
Balıkçılığa 1984 yılında başladığını ifade eden balıkçı Musa Balkış, "Sezon açılmasıyla 15-20 gün gibi bir süre balıkçılık oldu. Ondan sonra geri geri gitmeye başladı. Hem çalışıyoruz hem de içeri gidiyoruz, yeri geliyor mazot parasını çıkaramadığımız günler oldu. Böyle giderse durumlar sürdürebilir balıkçılık ve balıkçı açısından iç açıcı değil. Şu an teknemizi satsak satamıyoruz, bağlasak bağlayamıyoruz. Çalışsak içeri gidiyoruz. Tekne alımları olsa çoğu arkadaşımızla tekneleri verip başka işlere yöneleceğiz" dedi.