Toros Dağları’nın zirvesindeki obruk, yöre halkı tarafından yiyeceklerin saklandığı doğal ‘soğuk hava deposu’ gibi kullanılıyor. Soğutucuların, buzdolaplarının bulunmadığı yıllarda, kavurucu yaz sıcaklarında yiyecek saklanan içi kar dolu obruklar, yaylaya çıkan Yörükler tarafından kullanılmaya devam ediyor.

KIŞIN BİRİKEN KAR YAZIN ERİMİYOR

 Akseki’nin bin 900 metre rakımlı Çimi Yaylası Kuyu mevkiinde bulunan kar obruğuna ulaşmak için daha önce sarp kayalardan zorla inilirken, hayırsever bir vatandaş tarafından yaptırılan 150 basamak merdiven ile ulaşım kolaylaştı. Dışarıda 30-35 dereceyi bulan sıcaklık karla dolu obruğun içerisinde eksilere düşüyor. Yörükler ise karı, kazma ve kesici aletler ile keserek çuval ve kovalarla obruktan çıkarıyor. Obrukta kış boyunca biriken kar, yaz aylarında da erimezken,  yiyeceklerin saklandığı doğal buzdolabı olarak kullanılmaya devam ediyor. 

“SOĞUK HAVA DEPOSU”

 Her yıl Manavgat ilçesinden gelip Çimi Yaylası'na çıkan 71 yaşındaki Hasan Arıcı, yaylaya gelen vatandaşların obruğu yaz aylarında “soğuk hava deposu” gibi kullandığını, hayvanlardan elde edilen peynir, yağ, çökelek ve yoğurt gibi ürünlerini burada saklandığını  anlattı. Obrukta eski ile yeni karın birbirine karıştığını ve hiçbir zaman bitmediğini dile getiren Arıcı, "Burada sıcaklık sıfırın altındadır. Büyükşehirlerde insanlar elektrikli soğuk hava depolarında yiyeceklerini içeceklerini saklarlarken, Toros Dağlarında Çimi Yaylası'nda yazın 80 hanede yaşayan insanlarımız ise peynir, yoğurt, çökelek, hatta etlerini obrukta saklar. Yani soğuk hava deposu gibidir. Çocukluğumdan beri buraya çıkarız.  Ekim ayı sonlarına, kasım ayı başlarında Manavgat ilçesine döneriz. Peynirimizi, yağımızı bu obrukta saklarız. Zaten başka çaremiz yok. Aynı zamanda  yayladaki evimizde elektrik ve buzdolabı olmadığı için buradan kar götürüp soğutarak içeriz. Yine pekmez ve bal ile karı karıştırıp kar aşı yapar yeriz” dedi.

10 METRE CİVARINDA KAR VAR

  Obrukta bulunan karın hiç erimediğini söyleyen Arıcı, “Burada kar kolay kolay tükenmez. Bu yıl kar çok yağdığı için şu an yaklaşık 10 metre civarında daha kar var. Biz buradan karı kazmalar ve kesici aletlerle kesiyoruz. Poşetlerde, çuvallarda veya saklama kaplarına alıp Akseki, Manavgat ve köylerinde mevlitlerde ve düğünlerde şenliklerde kullanılmak üzere götürüp vatandaşlara ikram ediyoruz.  Burası eksi derecede. 80 basamak yukarı merdivenleri çıkınca ise 35 derece sıcaklığa çıkıyorsun. Burası bu kadar farklı insanlara sunulmuş bir yer.

 “KAR AŞI” TATLISI YAPILIYOR

  Yaz aylarında eşi ile Çimi Yaylasına çıkan Ayşe Arıcı, "Obruktan aldığımız kar ile sadece sularımızın soğutulmasında değil, kar aşı da yapıyoruz. Buna şehirlerde karlama derler. Biz buna kar aşı diyoruz. Kar ile pekmezi karıştırınca mükemmel bir lezzet çıkıyor. Biz sürekli bunu yapıyoruz. Yaylaya misafirlerimiz gelince hemen kar obruğundan kar getirir pekmez ile karıştırır kendilerine ikram ederiz” ifadelerine yer verdi. İHA 







Editör: TE Bilisim