Yaz aylarının kavurucu sıcaklarıyla birlikte Hatay'da vatandaşlar serinlemek için Akdeniz'e akın ediyor. Ancak, denizlerdeki gizli tehlike olan rip akıntısı, bu bölgede ciddi bir boğulma riski oluşturuyor. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, rip akıntısının en çok görüldüğü İskenderun Körfezi ve Samandağ sahilinde vatandaşları uyardı.
Rip Akıntısında Ne Yapmalı?
Prof. Dr. Cemal Turan, rip akıntısının kıyıya vuran dalgaların geri dönerken oluşturduğu güçlü bir akıntı olduğunu belirterek, bu akıntıya karşı direnmenin tehlikeli olduğunu vurguladı. 'Genellikle boğulma vakaları, rip akıntısının çekimine karşı direnmelerden dolayı gerçekleşir. Direnme sonucu insanların yüzme yeteneğini kaybetmesi, boğulma vakalarının ana nedenidir' dedi.
Rip akıntısına kapıldığınızda panik yapmamanız gerektiğini belirten Prof. Dr. Turan, 'Akıntının çekim kuvvetinin düştüğünü hissettiğiniz an yüzerek çekim alanından çıkabilirsiniz. Sağ veya sol tarafa yüzerek, kendinizi kurtarabilirsiniz. Rip akıntısı kıyıdan içeriye doğru bir şerit şeklinde çeker ve bu alan yaklaşık 1-2 metre genişliğindedir. O alandan çıktığınız an sağa veya sola doğru çapraz yüzerek kendinizi kurtarmış olursunuz' ifadelerini kullandı.
Tatilinizi Kabusa Çevirmeyin
Vatandaş Mehmet Uğureli, rip akıntısına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek, 'Biz buraya tatile geldik ama kabus da olmasın. Yüzerken cenazemiz çıkmasın. Güvenliğin ve cankurtaranın olmadığı yerlerde denize girmemeliyiz' dedi.
Rip Akıntısı Deneyimini Yaşadı
Gökcan Üçyıldız ise rip akıntısının tehlikelerini yaşayarak öğrenmiş biri olarak uyarılarda bulundu: 'Denizde bayağı açıldığım zaman bir anda kendimi dipte buldum ve yanımda kimse olmasaydı o gün boğulmuştum. Yüzme bilmeyen ve bilinçsiz insanların o sınırı aşmaması gerekiyor' şeklinde konuştu.