CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulmasına yönelik iktidarın getirmek istediği düzenlemeye karşı olduklarını açıkladı. Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, sokak hayvanlarıyla ilgili yaşanan olumsuzlukların zaman zaman gündeme geldiğini belirtti. İktidarın hazırladığı düzenlemede, sokak köpeklerinin belediyelerce toplanıp, sahiplenilmemesi durumunda 30 gün içinde uyutulmasının öngörüldüğünü ifade etti. Gürer, "Uyutma olayına CHP olarak karşıyız. Ancak bu sorunun çözümü için hayvanları yok etmeden kısırlaştırma gibi yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu amaçla bir fon oluşturulmalı ve bu kaynağın sadece bu iş için kullanılması sağlanmalıdır. Bağışlarla toplanan paraların yerine ulaşmadığı bir süreçte, böyle bir fonun oluşturulması büyük önem taşıyor. 5199 sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu'na rağmen, sahipsiz hayvanların bakımevi ve kısırlaştırılmasıyla ilgili düzenlemelerde istenen sonuca ulaşılamamasının nedenleri incelenmelidir" dedi.

"Nüfusu 25 Bini Aşan Belediyelere Kısırlaştırma ve Bakımevi Desteği Verilmeli"

Gürer, konuşmasına şöyle devam etti:

"Doğayı öldürmek yerine doğmasını engellemek yönünde düzenlemelere gidilmesi en doğru olandır. Kanunlarda konulan kuralların uygulanmaması durumunda yaptırımlar da yer almalıdır. Bakımevi ve kısırlaştırmada belediyelere gereken destek sağlanıp, fonlardan aktarılacak kaynaklarla bu sorunu çözmeyen belediyeler için yaptırımlar uygulanmalıdır. Nüfusu 25 bini aşan tüm belediyelere kısırlaştırma ünitesi ve bakımevi fon desteği sağlanmalıdır."

Bir köpeğin günlük 400 gram mama ihtiyacı olduğunu belirten Gürer, piyasada köpek mamasının 15 kilosunun yaklaşık 600 lira olduğunu söyledi. Veteriner hizmetleri, hijyen koşulları ve diğer barınak giderlerinin maliyeti artıran unsurlar olduğunu vurguladı. Gürer, "Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile il özel idarelerin de bu sürecin içinde olması zorunludur. Bölge, köy ve kasabalarda sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik faaliyetlere bu Bakanlıklar ve il özel idare katılmalıdır" dedi.

"Belirli Irk ve Cinslerin Kontrolü Sağlanmalı"

Kırsaldan kente göçün hayvanların sahipsiz kalmasına yol açtığını ifade eden Gürer, köpek sayısındaki artışın nedenlerinden birinin bu kontrolsüzlük olduğunu belirtti. Hobi bahçeleri, sezonluk hayvan sahiplenmeleri ve farklı nedenlerle hayvanlarını terk edenlerin de bu sorunu artırdığını dile getirdi. Gürer, "Kontrolsüz üretim ve hayvan ticareti yapanlar denetlenmeli ve ticari amaçlı hayvan satışlarında kesinlikle kısırlaştırma işlemi yapılmalıdır. Belirli ırk ve cinslerin kontrolü sağlanmalıdır. Kaçak hayvan sokulması ve merdiven altı üretim önlenmeli, çocuklara karne hediyesi olarak alınan hayvanların terk edilmesi engellenmelidir" dedi.

Devlet Bahçeli: ''Terörle mücadele kararlılıkla sürecek'' Devlet Bahçeli: ''Terörle mücadele kararlılıkla sürecek''

"Bin 393 Belediyeden Bin 200'ünde Bakımevi Yok"

Bazı şehirlerde yapılan hayvan barınaklarının yetersiz olduğunu ve giderlerinin karşılanamadığını söyleyen Gürer, Türkiye genelinde 1.393 belediyeden yalnızca 1.200'ünde bakımevi olmadığını ve kısırlaştırma işlemlerinin yapılmadığını belirtti.

Gürer, "1.393 belediyede, bir günde bir veteriner hekimin 20 köpeği kısırlaştırması mümkündür. Tüm sokak hayvanları için böyle bir çalışma yürütülebilir. Sokak köpeklerinin hepsi saldırgan değildir. Sınırlı sayıda saldırgan hayvan vardır ve bu köpekler eğitilerek veya kontrol altına alınarak bakımevlerinde kısırlaştırılmalıdır. Uyutma düşüncesi kabul edilemez" dedi.

"Şeker Pancarı İçin Avans Fiyatı Bir An Önce Açıklanmalı"

Tarımdaki güncel sorunlara da değinen Gürer, şeker pancarı ekiminin tamamlanmasına rağmen her yıl ekimden önce açıklanan avans fiyatının bu yıl henüz açıklanmadığını ve bunun endişe verici olduğunu söyledi. Gürer, "Bitkisel tarım üretiminde bu yıl şeker pancarı üretiminde TÜİK'in %2,1 oranında gerileme beklemesine rağmen, üreticiler yine de şeker pancarı ekimini gerçekleştirmiştir. Bir an önce avans fiyatları açıklanmalıdır. 20 Eylül'de başlayıp yıl sonuna kadar devam eden kampanya, Mart ayına kadar ödemelerin gerçekleşmesiyle son bulmaktadır. Şeker pancarı üreticilerinin taleplerinin Tarım ve Orman Bakanı tarafından duyulmasını temenni ediyorum" dedi.

Kaynak: ANKA