CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, icra dosyaları ve kredi kartı borçlarındaki artışla ilgili yaptığı açıklamada, vatandaşın mali durumuna dikkat çekti. Bakırlıoğlu, 7 Haziran itibarıyla vatandaşın icra dairelerinde derdest bulunan toplam dosya sayısının 22 milyon 120 bin olduğunu, yılbaşından bu yana batık kredi kartı borçlarında %80,1 artış yaşandığını belirtti. Ayrıca, batık bireysel kredi borçlarında da %25,17 oranında bir artış olduğunu vurguladı.
"Kredi Kartıyla Bile Simit Alır Hale Geldi Vatandaş"
Bakırlıoğlu, yüksek faiz oranlarının vatandaşı borçlanmaya zorladığını ifade ederek, "Herkes kredi kartı ve kredilerle günü kurtarmaya, ay başını getirmeye çalışıyor. Yurttaşın bankalara olan borcu 3.3 trilyon lira seviyesine yaklaştı" dedi. Bakırlıoğlu, ayrıca, "24 – 31 Mayıs haftasında bireysel kredilerin bakiyesi 20.8 milyar lira artarak 1 trilyon 739 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise 45.4 milyar lira artarak 1 trilyon 482 milyar liraya ulaştı. Yurttaşımız artık simidi bile kredi kartıyla alır hale geldi" şeklinde konuştu.
"Ülkemizde Üretilenler Yurt Dışında Daha Ucuz"
Bakırlıoğlu, Türkiye'nin düşük katma değerli ürün ihraç ettiğini ve yüksek katma değerli ürünleri ithal ettiğini belirterek, "Ülkemizde üretilip yurt dışına ihraç edilen ürünler, yurt dışında ülkemizden daha ucuza satılıyor. İktidarın yanlış ekonomi politikaları ülkemizin sadece parasını değil emeğini de değersizleştirdi" dedi.
"Asgari Ücrete Zam Yok Demek, 'Borçla Geçinin' Demek"
Bakırlıoğlu, bankaların tahsil edemediği batık kredilerin arttığına dikkat çekerek, "Bankaların bireysel kredi ve kredi kartları nedeniyle vatandaşlardan olan alacaklarının toplamı 66.2 milyar lira artarak 3 trilyon 220 milyar liraya kadar ulaştı" dedi. Ayrıca, "Asgari ücrete temmuz ayında zam yapılması beklenmiyor. Yüksek enflasyon etkisiyle yılbaşından bugüne sabit ücretlilerin kaybı büyük. Durum buyken asgari ücrete zam yapmayacağız demek, yurttaşa açıkça ‘borçla geçin’ demektir" şeklinde konuştu.