Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Çevre Latmos Bölgesinde Yeni Arkeolojik Alan Koruma Altına Alındı

Latmos Bölgesinde Yeni Arkeolojik Alan Koruma Altına Alındı

Aydın'ın zengin tarih ve kültür mirası Latmos bölgesinde, 2009'dan bu yana yapılan araştırmalar sonucunda yeni bir arkeolojik alan keşfedildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Latmos Bölgesinde Yeni Arkeolojik Alan Koruma Altına Alındı

Aydın’ın zengin tarihî ve kültürel mirasıyla tanınan Latmos bölgesinde, önemli bir gelişme yaşandı. 2009 yılından bu yana yapılan araştırmalar neticesinde, yeni bir arkeolojik alan koruma altına alındı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, "Sütlü Bölgesi Prehistorik Kaya Resmi, Bizans Sınır İşareti ve Arkeolojik Yerleşimi" olarak adlandırılan bu alan, 8 bin yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişe sahip. Bu alanda yapılan çalışmalar, bölgenin tarihî önemini ortaya koyan birçok buluntuya ev sahipliği yapıyor.

Latmos Bölgesinde Yeni Arkeolojik Alan Koruma Altına Alındı

Yeni tescil edilen arkeolojik alanda yapılan kazılarda, Prehistorik Dönem'e ait bir kadın figürü, Bizans Dönemi’ne ait bir sınır işareti, sanduka mezar yapısı, şapel kalıntıları, temel duvarları ve seramik parçaları bulundu. Bu buluntular, Latmos’un "1. Derece Arkeolojik Sit" statüsüne alınmasını sağladı ve bölgenin kültürel mirasını daha da değerli kıldı.

Latmos Bölgesinde Yeni Arkeolojik Alan Koruma Altına Alındı

Türkiye’nin en zengin alanlarından biri

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Latmos’un korunması için önemli bir çağrıda bulundu. Sürücü, “Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün uzmanlarınca 2009 yılından bu yana Latmos (Beşparmak) Dağları’nda devam eden tespit ve tescil çalışmaları sonucunda, geçtiğimiz günlerde Eğridere kayası ve kilisesindeki geometrik motifler ve bunların alt kısımlarında yer alan figüratif ve konulu tasvirlerin yer aldığı alanın tescilinden sonra, yeni bir alan daha Resmi Gazete’de yayınlanarak koruma altına alındı. Bu alanlarda taş, toprak, kum gibi alınamaz, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden gibi ocaklar açılamaz, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzemeler dökülemez. Tespit edilerek tescilleri yapılan kültürel miraslarımızı koruyacak sit çalışmaları çok önemlidir. Ancak tesciller bulundukları alanı noktasal olarak korumaktadır. Latmos’un kayalık ve engebeli arazi şartlarında araştırmaları onlarca yıl sürecek daha henüz keşfedilmeyen birçok kaya resmi ve kültür varlığının olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Latmos’un bütüncül olarak korunması gerekmektedir. Benzersiz özellikleri, güzellikleri ve doğal ve kültürel kaynak değerleri bakımından Türkiye’nin en zengin alanlarından biri olan bu kutsal dağın bütüncül olarak korunması için yetkili kurumlara, kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine önemli görev düşüyor. Latmos Dağları korunduğu takdirde gelecekte dünyanın önemli ekoturizm destinasyonlarından biri haline gelecek, başta yerelde yaşayan insanlara ve ülkemizin tanıtımına önemli katkısı olacaktır” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ticarete Açılan Yurt Alanına Tepkiler Büyüyor! "AKP'nin Yolundan Gitmeyin"

Ticarete Açılan Yurt Alanına Tepkiler Büyüyor! "AKP'nin Yolundan Gitmeyin"