Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Çevre Kaybettikleri Yakınlarına 15 Yıldır Uzaktan Dua Okuyorlar

Kaybettikleri Yakınlarına 15 Yıldır Uzaktan Dua Okuyorlar

Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Pusat köyü' nde 200 yıllık geçmiş sular altında kaldı, mezarlarda yakınları bulunan köy halkı uzaktan dua etmek zorunda kaldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kaybettikleri Yakınlarına 15 Yıldır Uzaktan Dua Okuyorlar
KAYNAK: İHA

Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Pusat köyü sakinleri, 15 yıldır sular altında kalan yakınlarının mezarları için uzaktan dua ediyor. 2009 yılında yapılan sulama barajının su tutmasıyla sular altında kalan köy ve mezarlıklar, son dönemde artan kuraklık ve yetersiz yağışlar nedeniyle yeniden görünmeye başladı.

A W259492 03

Pusat Köyü Barajı ve Su Altında Kalan Köy

Hafik ilçesine 20 kilometre uzaklıkta yer alan eski Pusat köyü, 2009 yılında sulama barajının dolmasıyla tamamen suya gömüldü. Barajın su seviyesinin artmasıyla birlikte köydeki evler, cami ve mezarlık sular altında kaldı. Köyden geriye sadece caminin minaresi su yüzeyinde kaldı. Ancak son dönemde barajın su seviyesinin yaklaşık 50 metre çekilmesiyle, bazı yerleşim yerleri gün yüzüne çıkmaya başladı.

Mezarlarına Ulaşamayan Köy Halkı

Köy sakinleri, 15 yıldır yakınlarının mezarlarını ziyaret edememenin üzüntüsünü yaşıyor. Sular altında kalan mezarlıklar, köy halkının dualarını uzaktan etmelerine sebep oldu. Kazım Aktaş, 'Eski köyümüzün yaklaşık 200 yıllık bir geçmişi var. Mezarlarımız orada, evlerimiz orada. Sular çekilince evlerin akıbeti ortaya çıktı. Mezarlara gidilmiyor, uzaklardan dua ediliyor' dedi.

A W259492 05

Toplu Mezarlar ve Erzincan Depremi

Ali İhsan Cörüt, 1939 Erzincan depreminde hayatını kaybedenlerin toplu mezarlarının da sular altında kaldığını belirtti. Cörüt, 'Kar çok yağarsa baraj doluyor, az yağarsa su seviyesi düşüyor. Mezarlar sular altında. 1939'da Erzincan depreminde ölenleri toplu mezara defnetmişlerdi, şimdi hepsi kapandı. Uzaktan dua ediyoruz, eski okulun yanına kadar iniyoruz, oradan dua ediyoruz' diye konuştu.

Aw259492 04 (1)

Kuraklık ve Su Seviyesinin Düşmesi

Asım Cörüt, bu yıl kar yağışının az olduğunu ve bunun barajın su seviyesini etkilediğini vurguladı. 'Baraj 2009 yılında doldu. Önce patates sulamak için yapıldı, sonradan içme suyuna dönüştü. Su seviyesi azaldı, kuraklık var. Bu sene kar yağmadı. Mezarlar sular altında, birkaç mezar ortaya çıktı. Sudan dolayı mezarlara yaklaşamıyoruz, uzaktan dua ediyoruz' dedi.

Köy Halkının Umudu ve Beklentisi

Köy sakinleri, 15 yıldır yakınlarının mezarlarını ziyaret edememenin acısını yaşıyor ve su seviyesinin daha da düşmesiyle birlikte mezarlıkların ve köyün tamamen ortaya çıkmasını umut ediyorlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Halka arz olan hisselere 1 ay yasak getirildi

Halka arz olan hisselere 1 ay yasak getirildi