Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Çevre İzmir Körfezi'nde toplu balık öl*mleri tedirginlik yarattı

İzmir Körfezi'nde toplu balık öl*mleri tedirginlik yarattı

İzmir Körfezi'nde yaşanan toplu balık ölümleri ve denizin renginin yeşile dönmesi, çevre kirliliği ve zehirli plankton patlaması ile ilişkilendirildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İzmir Körfezi'nde toplu balık öl*mleri tedirginlik yarattı
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İzmir Körfezi'nde bu sabah saatlerinde yaşanan toplu balık öl*mleri, bölge halkını tedirgin etti. Bayraklı ilçesi Turan Mahallesi'nde kıyıya vuran binlerce irili ufaklı balık ve beraberinde gelen kötü koku, vatandaşlarda endişe yarattı. Bu olayın ardından, körfezin rengi de belirgin bir şekilde yeşile döndü. Durumun ciddiyetini fark eden yetkililer, olay yerine gelerek denizden numune örnekleri alarak incelemelere başladı.

Zehirli planktonlar balık öl*mlerinin başlıca nedeni

Körfezde yaşanan bu çevre felaketinin arka planını ise Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar açıkladı. Balık öl*mlerinin ana sebebi olarak zehirli plankton patlaması gösterildi. Prof. Dr. Yaşar, 'İzmir Körfezi'nde plankton patlaması uzun süredir mevcut. Deniz suyunda her bir litrede yaklaşık 1 milyon plankton bulunur. Ancak sıcaklığın ve ortamdaki kirliliğin artmasıyla birlikte bu sayı 2 milyona çıkar ve bu durum denizdeki oksijen seviyesini ciddi anlamda düşürür. Bu planktonların zehirli türleri ise balıkların ölümüne neden olur' şeklinde durumu özetledi.

 

1955'ten bu yana ilk kez plankton patlaması

İzmir Körfezi'nde 1955 yılından bu yana ilk kez böyle bir plankton patlaması yaşandığını belirten Prof. Dr. Yaşar, Türkiye denizlerindeki kirliliğe de dikkat çekti. Türkiye'nin denizlerini adeta fosseptik olarak kullandığı vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, denizlerdeki kirlilik oranının yüksek olmasının, balık öl*mlerinin en büyük nedeni olduğunu ifade etti.

Deniz ekosistemi tehdit altında

Bu tür çevresel sorunların, deniz ekosistemini ve biyoçeşitliliği ciddi anlamda tehdit ettiğini belirten uzmanlar, İzmir Körfezi'ndeki bu olayın tekrarlanmaması için acil önlemler alınması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Çevre kirliliğiyle mücadele edilmediği sürece, deniz yaşamının bu tür olumsuz etkilerle karşı karşıya kalmaya devam edeceği belirtiliyor.

Körfezdeki kirliliğe karşı acil önlem çağrısı

Uzmanlar ve çevre aktivistleri, İzmir Körfezi'nde yaşanan bu olayın, denizlerdeki çevre kirliliğiyle mücadele için bir uyarı niteliğinde olduğunu vurguluyor. Bölgedeki deniz kirliliği sorunlarının çözülmesi, balık öl*mlerinin önüne geçilmesi ve deniz ekosisteminin korunması için yetkililere acil önlem alma çağrısında bulunuyorlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Marmaray'da korkunç anlar! Raylara atlayarak int*har etti

Marmaray'da korkunç anlar! Raylara atlayarak int*har etti