Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Çevre İzmir Körfezi İçin 14 Maddelik Eylem Planı Hazırlandı

İzmir Körfezi İçin 14 Maddelik Eylem Planı Hazırlandı

İzmir Körfezi’nde yaşanan toplu balık ölümleri ve çevre kirliliği üzerine hazırlanan 14 maddelik acil eylem planı yarın kamuoyuna açıklanacak.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
İzmir Körfezi İçin 14 Maddelik Eylem Planı Hazırlandı
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı (İHA)

İzmir Körfezi’nde son dönemde artan kirlilik ve toplu balık ölümleri, bölgenin ekosistemini ciddi şekilde tehdit ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu tehlikeye karşı harekete geçerek, acil bir eylem planı hazırladı. Bakan Murat Kurum'un talimatıyla kurulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu, 14 maddelik acil ve kısa vadeli eylem planını tamamladı. Plan, yarın kamuoyuna duyurulacak.

İzmir Körfezi’nde Kirlilik Alarmı

Son yıllarda İzmir Körfezi’nde balık ölümleri ve yaygın kirlilik gözle görülür şekilde arttı. Özellikle atık su arıtma tesislerinin ve derelerin yetersizliği, Körfez’deki ekosistemi tehdit eder hale geldi. Yapılan incelemeler sonucunda, kirliliğin başlıca nedeni olarak oksijen yetersizliği belirlendi. Denizdeki oksijen seviyesinin kritik düzeylere düşmesi, canlı yaşamının neredeyse durma noktasına gelmesine neden oldu.

14 Maddelik Eylem Planı Açıklanacak

İzmir Körfezi Bilim Kurulu tarafından hazırlanan ve yerel yöneticilere rehberlik edecek 14 maddelik eylem planı, kirliliğe karşı acil çözümler sunuyor. Bilimsel ve teknik çalışmalara dayanan bu plan, İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, ilgili tüm kurumlar tarafından uygulanacak. Eylem planı, 7 Ekim Pazartesi günü İzmir İktisat Kongresi binasında düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanacak.

Kirlilik Kaynakları ve Çözüm Önerileri

Bilim Kurulu’nun yaptığı incelemelerde, özellikle İç Körfez’de su hareketliliğinin ve sirkülasyonun durma noktasına geldiği belirlendi. Körfez’e deşarj edilen atık suların içerdiği amonyak miktarının olması gerekenden 50 kat fazla olduğu tespit edildi. Normalde 6 mg/litre olması gereken oksijen seviyesinin bazı bölgelerde sıfıra kadar düştüğü raporlarda yer aldı. Bu veriler, İzmir Körfezi’nin ekosisteminin büyük bir tehdit altında olduğunu gözler önüne seriyor.

Bilim Kurulu Çalışmaları

Bakanlık, balık ölümleri ve kirlilik üzerine harekete geçerek, önce İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu’nu, ardından 35 akademisyenden oluşan İzmir Körfezi Bilim Kurulu’nu oluşturdu. Kurul, İzmir Körfezi’nde çeşitli incelemeler yaptı ve kirliliğin nedenlerini tespit etti. Bu kapsamda atık su arıtma tesisleri, dereler ve deniz ekosistemine dair geniş çaplı bir analiz gerçekleştirildi.

“İzmir Körfezi Can Çekişiyor”

5 Eylül’de Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte TÜBİTAK Gemisi ile İzmir Körfezi’ni ziyaret eden Bakan Murat Kurum, durumu şu sözlerle özetledi: “İzmir Körfezi can çekişiyor. Balıklar oksijen yetersizliğinden ölüyor. Derelerdeki organik kirlilik tarihin en kötü seviyesinde. Körfez’i kurtarmak için acil eylem planı hazırladık ve bu planı hemen uygulamaya koyacağız. İzmir Körfezi kaderine terk edilemez.”

Üç Ana Çalışma Grubu Oluşturuldu

İzmir Körfezi Bilim Kurulu, incelemeleri sonucunda üç ana çalışma grubu oluşturdu: İklim Değişikliği Modelleme Çözümleri Grubu
,Atık Su Altyapısı ve Dereler Çalışma Grubu, Deniz Ekosisteminin İyileştirilmesi Çalışma Grubu. Bu gruplar, İzmir Körfezi’nde yaşanan çevresel sorunlara dair çözüm önerilerini geliştiriyor. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi ve Büyük Kanal Projesi gibi kirliliğe yol açan faktörler de bu çalışmaların odak noktasında yer alıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Karşıyaka Belediye Başkanı ampute köpeği sahiplendi

Karşıyaka Belediye Başkanı ampute köpeği sahiplendi