Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Çevre Eymir Gölü'nde Ekolojik Yapıyı İyileştirme Çalışmaları Yapılacak

Eymir Gölü'nde Ekolojik Yapıyı İyileştirme Çalışmaları Yapılacak

Ankara'nın Eymir Gölü'nde yaşanan balık ölümleri ve kirlilik sorununa çözüm için ODTÜ tarafından yeni proje başlatılacak.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Eymir Gölü'nde Ekolojik Yapıyı İyileştirme Çalışmaları Yapılacak
KAYNAK: AA

Ankara’nın gözde doğal alanlarından biri olan Eymir Gölü, son dönemde artan balık ölümleri ve kirlilikle gündemde. ODTÜ Ekosistem Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOSAM) Müdürü ve Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, göldeki ekolojik yapıyı korumak ve iyileştirmek için yeni bir projeyi hayata geçireceklerini duyurdu.

Prof. Dr. Beklioğlu, Eymir Gölü’nde son dönemde sazan balıklarının sayısında önemli bir artış yaşandığını belirtti. Sazan balıkları, dip çamurunu karıştırarak planktonların çoğalmasına yol açıyor ve bu durum, sudaki oksijen seviyesini düşürüyor. Oksijen seviyesindeki azalma ise başta turna balıkları olmak üzere birçok balık türünün ölümüne sebep oluyor. Beklioğlu, gölde yapılan gözlemler sonucunda, özellikle yaz ortası ve sonunda suyun oksijen seviyesinin hızla düştüğünü ve balık ölümlerinin arttığını ifade etti.

Sazan Balıklarının %75’i Azaltılacak

ODTÜ ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında yapılacak protokol ile Eymir Gölü’ndeki sazan balıklarının %75’ini seyreltmeyi hedeflediklerini açıklayan Beklioğlu, “Hedefimiz, göldeki ekolojik yapıyı iyileştirerek su içi bitkilerin tekrar canlanmasını sağlamak. Böylece suyun berraklığı ve oksijen seviyesi de artacak” dedi. Daha önce de benzer bir çalışmanın yapıldığını ve olumlu sonuçlar aldıklarını belirten Beklioğlu, bu modelin Türkiye'nin diğer bölgelerindeki göller için de örnek oluşturabileceğini söyledi.

Göl Kirliliği ve Toplu Balık Ölümleri

Eymir Gölü’nde artan kirlilik ve toplu balık ölümleri, yerel halkı ve hobi amaçlı balıkçılık yapanları da olumsuz etkiliyor. Göl çevresinde yaşayanlar ve balıkçılar, göldeki kötü koku ve balık ölümlerinden duydukları rahatsızlığı dile getiriyor. Gölde balık tutan Tunç Cihan Özgül, göldeki kirlilik sebebiyle artık bu tutkusundan vazgeçtiğini ve arabayla geçerken bile gölden yayılan kötü kokunun hissedildiğini belirtti.

Toplu Balık Ölümlerinin Nedenleri

Prof. Dr. Beklioğlu, göllerdeki toplu balık ölümlerinin başlıca sebebinin suda biriken evsel ve tarımsal atıklar olduğunu vurguladı. Atık sular, azot ve fosfor bakımından zengin olduğundan sudaki plankton ve biyolojik üretimi artırarak oksijen seviyesinin düşmesine neden oluyor. Bu durum, göllerdeki balık popülasyonunu olumsuz etkiliyor ve balık ölümlerine yol açıyor. Beklioğlu, bu tür olayların İzmir Körfezi başta olmak üzere birçok gölde ve su ekosisteminde yaşandığını anımsattı.

ODTÜ Ekosistem Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Eymir ve Mogan Göllerinde 1996 yılından beri yürüttüğü çalışmalarla bu iki gölün ekolojik durumunu yakından takip ettiğini belirten Beklioğlu, geçmişte de iki kez Eymir Gölü’ndeki sazan balıklarını seyreltme çalışması yaptıklarını ve suyun ekolojik yapısında önemli iyileşmeler sağladıklarını ifade etti. Bu çalışmaların ardından su içi bitkilerinin geri döndüğünü, suyun berraklığının ve oksijen seviyesinin arttığını vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye'de örnek proje: İlk kez Okul Temizlik Şefliği kuruldu!

Türkiye'de örnek proje: İlk kez Okul Temizlik Şefliği kuruldu!