Afşin-Elbistan Termik Santrali'nin kül döküm sahasında yaşanan göçüğün ardından Jeoloji Mühendisi Mehmet Kuruçay, ihmallerin göçüğe yol açabileceğini belirtti. Özellikle yer altı su seviyesinin kömür seviyesinin altına indirilmemesinin göçük riskini artırdığı ifade edildi.

Göçüğün Nedeni İhmal Mi?

Afşin-Elbistan Termik Santrali’nde meydana gelen göçük sonrası ihmal iddiaları gündeme geldi. Santralin 2018 yılında Çelikler Holding'e devrinin ardından oluşan göçükte, yer altı su seviyesinin düşürülmesi gibi önlemlerin alınmaması sebebiyle zeminin kaygan hale geldiği ve bunun da göçüğe davetiye çıkardığı ileri sürüldü.

1979'dan 2018'e kadar EÜAŞ tarafından işletilen Kışlaköy Kömür Sahası'nın, özel sektöre devrinin ardından gerekli susuzlaştırma çalışmalarının yapılmadığı ve bu durumun göçük riskini artırdığı belirtildi. Son göçükte can kaybı yaşanmamış olsa da, kömür arzında aksama yaşanması nedeniyle Afşin-Elbistan B Termik Santrali yaklaşık 6 ay üretim yapamadı ve kamunun zararı milyarlarca lirayı buldu.

2011'deki Göçükten Ders Alınmadı

Jeoloji Mühendisi Mehmet Kuruçay, 2011 yılında yaşanan ve 9 işçinin hayatını kaybettiği büyük göçüğe dikkat çekti. Kuruçay, kömür sahalarında işletme yapılırken yer altı su seviyesinin kömür seviyesinin altına düşürülmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Kuyu ve sondaj çalışmalarının ihmal edilmesi durumunda göçüklerin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Kuruçay, 2011'deki kazadan yeterince ders alınmadığını söyledi.

Şev ve Palya Düzenlemeleri Önemli

Kuruçay, açık işletmelerde yapılan şev ve palya düzenlemelerinin göçük riskini etkileyen önemli faktörler olduğunu vurguladı. 2011'deki göçükte 50 milyon metreküp toprağın altında kalan 9 işçinin hala kurtarılmadığını hatırlatan Kuruçay, drenaj sistemlerinin düzgün çalıştırılmaması ve zemin eğimlerinin yeterince kontrol edilmemesi durumunda daha büyük felaketlerin yaşanabileceğini belirtti.

Türkiye’de Yağışlarda Rekor Düşüş! Türkiye’de Kuraklık mı Başlıyor? Türkiye’de Yağışlarda Rekor Düşüş! Türkiye’de Kuraklık mı Başlıyor?

“Yer Altı Suyu Düzeyi Kömür Seviyesinin Altına İndirilmezse Göçük Kaçınılmaz”

Mehmet Kuruçay, yer altı su seviyelerinin kömürün altında tutulmaması durumunda göçüklerin kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Bu durum şakaya alınacak bir durum değil, daha büyük göçüklerle karşı karşıya kalabiliriz," ifadelerini kullandı. Kuruçay, santrali işletenlerin daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, 2011 yılında yaşanan kazanın daha büyüğünün yaşanmasının ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.

İlgili Kurumlara Uyarı

Jeoloji Mühendisi Kuruçay, Afşin-Elbistan sahasını işleten yetkililerin çok daha dikkatli olması gerektiğini ve bu tür kazaların önlenmesinin ciddi bir sorumluluk taşıdığını ifade etti. Göçük risklerinin şakaya alınacak bir durum olmadığını belirterek, daha önce yaşanan kazaların nedenlerinin iyi analiz edilmesi ve önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)