Halikarnas Balıkçısı mahlasını kullanan Cevat Şakir Kabaağaçlı, ölümünün üzerinden 51 yıl geçmesine rağmen Türk edebiyatının unutulmaz isimlerinden biri olarak anılmaya devam ediyor. Yazar, şair, ressam ve gazeteci olarak çok yönlü bir kariyere sahip olan Kabaağaçlı, özellikle Bodrum ile özdeşleşmiş deniz hikayeleriyle tanınıyor.
Cevat Şakir Kabaağaçlı kimdir?
Cevat Şakir Kabaağaçlı, 7 Nisan 1890'da Girit'te doğdu. Cevat Şakir, Ferik Mehmed Şakir Paşa ile Sare İsmet Hanım'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Çocukluğu Atina ve Büyükada'da geçen yazar, eğitimini Robert Koleji'nde tamamladıktan sonra Oxford Üniversitesi'nde Yakınçağ Tarihi okudu. 1914'te Türkiye'ye dönen Cevat Şakir Kabaağaçlı, babasının çiftliğinde yaşarken, babasının ölümüne neden olan bir tartışma sonucu cinayet suçlamasıyla 15 yıl kürek cezasına çarptırıldı. Yedi yıl sonra verem hastalığı nedeniyle serbest bırakıldı.
Bodrum’a Sürgün edildi
1925'te yazdığı bir yazı nedeniyle İstiklal Mahkemesi tarafından Bodrum'a sürgün edilen Cevat Şakir Kabaağaçlı, burada denizle olan bağını keşfetti.
Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın takma adı neydi?
Sürgün yıllarının ardından Bodrum’a gönüllü olarak döndü ve "Halikarnas Balıkçısı" takma adıyla eserler vermeye başladı. Kabaağaçlı bu dönemde Bodrum’un doğal güzelliklerini, denizcilerini ve denizle olan ilişkisini konu alan eserler yazdı.
Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın Eserleri
Kabaağaçlı, Bodrum’un gelişmesine büyük katkılar sağladı, yurt dışından tohumlar getirerek şehrin güzelleşmesi için çaba sarf etti. 1971'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Devlet Kültür Armağanı" ile ödüllendirildi.
Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın başlıca eserleri şunlar:
Hikaye: "Ege Kıyılarından", "Merhaba Akdeniz", "Ege'nin Dibi", "Yaşasın Deniz", "Gülen Ada", "Ege'den", "Gençlik Denizlerinde", "Parmak Damgası", "Dalgıçlar", "Çiçeklerin Düğünü", "Ege'den Denize Bırakılmış Bir Çiçek", "Mavi Zamanlar", "Gülen Ada"
Roman: "Aganta Burina Burinata", "Ötelerin Çocukları", "Uluç Reis", "Turgut Reis", "Deniz Gurbetçileri", "Bulamaç"
Anı: “Mavi Sürgün”
Deneme: "Anadolu Efsaneleri", "Anadolu Tanrıları", "Anadolu'nun Sesi", "Hey Koca Yurt", "Merhaba Anadolu", "Düşün Yazıları", "Altıncı Kıta Akdeniz", "Sonsuzluk Sessiz Büyür", "Arşipel"
Çocuk Kitapları: "Yol Ver Deniz", "Denizin Çağrısı", "İmbat Serinliği", "Nasrettin Hoca", "Gündüzünü Kaybeden Kuş", "Deniz Gurbetçileri", "Define Adası", "Tünek Ahmet"
Cevat Şakir Kabaağaçlı ne zaman öldü?
Cevat Şakir Kabaağaçlı, 13 Ekim 1973'te İzmir’de vefat etti ve vasiyeti üzerine Bodrum'daki Türbe Tepesi'ne defnedildi.