Prof. Dr. Canan Karatay, Türkiye'deki hazine arazilerinde atıl durumda bulunan zeytin ağaçlarının değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 

5 Kasım Dünya Tsunami Farkındalık Günü Nedir? 5 Kasım Dünya Tsunami Farkındalık Günü Nedir?

Osmanlı Örneği Verdi 

Osmanlı döneminde zeytin ağaçlarının taşınabildiğini hatırlatan Karatay, aynı uygulamanın günümüzde de yapılabileceğini söyledi. 'Osmanlı döneminde Toros Dağları'ndan İspanya'ya zeytin ağaçları taşınmıştı. Biz de bu ağaçları ihtiyacı olan köylülere ulaştırabiliriz' dedi.

İklim Değişikliği ve Zeytinlerin Yeni Alanlara Taşınması

Karatay, iklim değişikliği nedeniyle zeytinlerin düşük rakımlı alanlardan yüksek rakımlı alanlara çıkarılması gerektiğini belirtti. Zeytin ağaçlarının taşınmasının hiçbir sakıncası olmadığını ifade ederek, 'Zeytinlikleri yanan vatandaşlara zeytin ağaçları hibe edilmelidir. Yükseklerde, dağlarda yetişen zeytin en değerli zeytindir. Ovalarda yetişen zeytinler verimli olmayabilir çünkü zeytinleri besleyen kayalardır. Ovalarda kaya olmadığı için zeytinlerin verimliliği düşüyor' diye ekledi.

Zeytinliklerin Mağdur Köylülere Verilmesi

Urla'daki yangında zarar gören köylülerin mağduriyetine dikkat çeken Karatay, hazine arazilerindeki bakımsız zeytin ağaçlarının bu köylülere verilmesinin çok faydalı olacağını belirtti. 'Yangınlarda çok fazla zeytinlik alan yandı. Zeytinlikleri taşıyalım ama taşınan bu zeytinleri onlara bakacak olan kişilere vermemiz lazım. Süs ağacı olarak zeytinlerin kullanılması doğru değil, zeytinler köylülere verilmelidir' diyerek çağrısını yineledi.

Zeytin hasadı bitti! Mersin'de zeytin fiyatları üreticiyi sevindirdi Zeytin hasadı bitti! Mersin'de zeytin fiyatları üreticiyi sevindirdi

Kaynak: İHA