Türk mutfağının sevilen lezzeti menemen, İzmir'in Menderes ilçesinde bir lokantanın yenilikçi işletmecisi Şeref Artagan tarafından farklı bir boyuta taşındı. Şeref Artagan, menemeni soğansız yaparak içine kaymak ekledi ve bu özel lezzet Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillendi. İzmir'de bir lokantanın öncülüğünde yapılan bu menemen, geleneksel menemenin sınırlarını zorlayarak lezzet tutkunlarından büyük beğeni topluyor.
Kaymaklı Menemen nasıl ortaya çıktı?
Menemenin kaymaklı versiyonunu geliştiren işletme sahibi Şeref Artagan, denemeler sonucunda ortaya çıkan bu eşsiz lezzeti şu sözlerle anlattı: "Giritlilerin bulmuş olduğu menemeni renklendirmek istedik. Dolabımızda ne varsa onu menemene ekledik. Bir de dolabımızda manda kaymağı vardı. Onu da menemenin içine koyarak denemek istedik ve ortaya çok güzel bir koku çıktı. En son kullanmış olduğumuz süt kaymağının kokusunun ve lezzetinin yerinde olduğunu fark ettiğimizde süt kaymaklarını üretmeye başladık."
Haftanın altı günü menemen yaptıklarını belirten Artagan, kaymaklı menemenin özel bir kıvama sahip olduğunu ve tava ters çevrilse bile tabaktan ayrılmadığını ifade etti. Artagan, müşterilerin lezzetini "uçan, kaçan, takla atan menemen" olarak tanımlayarak, kaymaklı menemenin sosyal medyada büyük ilgi gördüğünü ve bu özel lezzeti tatmaya gelenler arasında bakanlar, sanatçılar ve politikacıların da bulunduğunu belirtti.
Kaymaklı Menemen malzemeleri neler?
Kaymaklı Menemen yapmak için gerekli malzemeler şöyle:
- 2 adet biber
- 4 adet domates,
- 1 yemek kaşığı süt kaymağı
- 1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
- 2 adet yumurta sarısı
- Çay kaşığının dörtte biri ile tuz
Kıymalı Menemen nasıl yapılır? Kaymaklı Menemen tarifi
Kıymalı Menemen yapımı ise şöyle:
Zeytinyağında biberler kavurulur. Kabukları soyulmuş domatesler kavrulan biberlere eklenir. Biraz daha piştikten sonra süt kaymağı ve kaşar peyniri ilave edilir. En son yumurtanın sadece sarısı eklenerek tuz serpilir ve pişirilir. Pişirildikten sonra sıcak olarak servis edilir.