TTB'nin yaptığı çalışmaya göre, Antakya, Samandağ ve Defne ilçelerinde depremzedeler gıdaya erişimde zorluk yaşamaktadır. Yetersiz ve kötü beslenme nedeniyle 5 yaş altı çocuklarda bodurluk, zayıflık ve aşırı kiloluluk vakalarında artış yaşanmaktadır. Elektrik kesintileri de gıda saklama koşullarını olumsuz etkilemekte, bazı evlerde buzdolabı bulunmamakta veya küçük olmaktadır.
AFAD Kartları Düzensiz Bir Şekilde Dağıtılıyor
Raporda, konteyner kentlerdeki ortak mutfakların, çadırların yakınlarında market ve manav eksikliğinin beslenme sorunlarını daha da derinleştirdiğine vurgu yapıldı. Ayrıca, AFAD kartlarının güvensiz bir şekilde dağıtıldığı belirtilerek, bu durumun aileler arasında güvensizliğe neden olduğu ifade edildi.
Antakya, Samandağ, Defne ilçelerinde yapılan araştırmada ortaya çıkan bazı çarpıcı verilere göre:
- Ailelerin %76,3'ü güvenceli bir işe sahip değil ve %56,7'si düzenli gelir elde etmiyor.
- %10,3'ünün kendine ait bir mutfağı yok.
- Ailelerin sadece %33,5'i gıdaya düzenli erişime sahip.
- Üçte biri uygun gıda saklama koşullarına sahip değil.
- Beş yaş altı çocuklarda bodurluk ve zayıflık artış gösteriyor.
- Çocukların %42,9'u abur cubur gibi yüksek enerjili gıdaları günlük tüketiyor.
- Ailelerin neredeyse yarısının suya erişimi yok veya yetersiz.
- Annelerin %90,6'sının anadili Arapça.
Raporda belirtilen acil önlemler arasında mutfak koşullarının iyileştirilmesi, çocuklara uygun ve yeterli gıda desteğinin sağlanması, beslenme durumunun takibi, ve geçici yaşam alanlarından kalıcı yaşam alanlarına geçişin hızlandırılması gibi adımlar bulunmaktadır. Ayrıca, toplum katılımının sağlanması ve beslenme eğitimlerinin verilmesi gibi önlemler de vurgulanmaktadır.