Holuşka, Antalya’nın Akseki, İbradı, Ormana, Ürünlü gibi ilçelerinde sevilen bir yemektir.

Peynirli bir mantı çeşidi olan Holuşka, un, tuz ve su ile hazırlanan hamurun, yöresel keçi peyniri veya çökelek ile doldurulmasıyla yapılır.

Hamurun şekli yarım aydır ve kaynar suda haşlanır.

Üzerine eritilmiş tereyağı ve kırmızı toz biber eklenerek servis edilir.

Holuşka, Antalya’da Ramazan ayının vazgeçilmez bir yemeğidir.

Çünkü bu yemeğin tokluk hissi verdiği ve enerji verdiği düşünülür. Bu yüzden Ramazan sofralarının baş tacıdır.

TARİFİ... NASIL YAPILIR?

Holuşka, Antalya yöresine özgü bir hamur işi yemeğidir. Kıymalı veya peynirli iç harcıyla hazırlanan holuşkalar, salçalı suyun içinde pişirilerek servis edilir. Holuşka yapmak için öncelikle un, tuz ve suyla sert bir hamur yoğurun ve 20 dakika dinlendirin. Sonra hamurdan küçük parçalar koparıp elinizde açın ve içine kıymalı veya peynirli harçtan koyup D şeklinde kapatın. Kaynayan tuzlu suya holuşkaları atın ve suyun yüzüne çıkana kadar haşlayın. Ayrı bir tavada tereyağı ve kırmızı biberi kızdırın. Holuşkaları süzüp tabaklara alın ve üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli yağ gezdirin. Sıcak olarak afiyetle yiyin.

Tayfun Akyatan

Kaynak: Haber merkezi