Tarım Orkam-Sen MYK üyesi Dostcan Şakar “20 milyonluk devasa bir kitleyi sefalet, yoksulluk, güvencesizlik dayatan bu mutabakatı kabul etmiyoruz” diyerek önemli açıklamalarda bulundu. Kamu emekçilerinin ve emeklilerini daha da mağdur edecek yeni bir “satış” sözleşmesine onay verilmemesi yönündeki uyarılarının “yetkili” konfederasyon tarafından yok sayıldığını işaret eden Şakar, “Biz her şeye rağmen sendika olmanın gereğini yerine getirmeye devam edeceğiz. Hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmekle görevli olduğumuz 5,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisinin sesi olmayı sürdüreceğiz” dedi.

‘HİÇ KİMSENİN İNANMADIĞI RAKAMLAR’

   Şakar Gazipaşa İlçe Tarım Müdürlüğü önündeki konuşmasına şöyle devam etti:  

    “Masaya “yetkili” sıfatı ile oturanlar ve bu dönem ortak hareket ettikleri konfederasyon 2022 için %21 maaş artışı artı %3 refah payı artı 600 TL önceki dönem kaybı talep etmiştir. Yani 2022 yılı için %39 maaş artışı talep etmiştir. Buna karşım 2022 yılı için altışar aylık dilimler halinde %.5.+%7 maaş artışına imza atmıştır. Yine 2023 için %17 maaş artışı + %3 refah payı teklifine karşılık altışar aylık dilimler halinde %8 + %6 oranına imza atılmıştır. Ayrıca mutabakatın sunumunda üç yıl önce bizzat Cumhurbaşkanı tarafından verilen 3600 ek gösterge sözü hakkında “toplu sözleşme dönemi içinde yapacağımız çalışmaları meclise yasa haline getirilmek üzere göndereceğiz” denilmiştir.

    Yıllardır kadro bekleyen, bugün sayıları beş yüz bini aşan sözleşmeli personel konusu ise “3+1 sistemi üzerinde çalışacağız” gibi net olmayan, köşeli ‘vaatlerle geçiştirilmiştir. Kısacası 3600 ek gösterge ve sözleşmeli personel konularında yine suya yazı yazılmıştır. Milyonların beklentisi önümüzdeki dönemin seçimlerinin yatırımı olarak çıkmaz ayın son çarşambasına ertelenmiştir. Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makasın tam 26 puan açıldığı dolayısıyla hayat pahalılığının önümüzdeki dönemde bırakalım düşmeyi daha da artacağının açık olduğu koşullara rağmen hiç kimsenin inanmadığı hedeflenen enflasyon rakamlarını temel alan bu mutabakatın neresi başarılı?”

‘TEMEL SORUNLARA ÇÖZÜM YOK’

    Şakar şu ifadeleri kullandı: 

    “Bu mutabakatta kamu emekçilerinin yıllardır yaşadığı gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesine, emekli olduğumuzda maaşlarımızın yarı yarıya düşmesine yol açan ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasına, farklı adlar altında güvencesiz istihdam edilenlerin kadrolu-güvenceli istihdama geçirilmesine, kamu kurumlarında ücretsiz kreşler açılmasına, söz konusu kreşler açılıncaya kadar kreş yardımı verilmesine, “4/C’li 4/B’liler” olarak bilinen kamu emekçilerinin ek ödeme, emeklilik gibi temel sorunlarına yönelik çözümler maalesef yok.”

    Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim