Çalışmalarda, Venedikliler tarafından inşa edilen ve Osmanlı Dönemi'nde çeşitli değişikliklere uğrayan kalede, ilk yapım öncesi Bizans ve Roma dönemlerinde iskan izlerine ve Geç Tunç Çağı'nda yerleşim bulgularına rastlandı.
Kalede yerleşim var
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Takaoğlu liderliğindeki ekip, gerçekleştirdiği kazı çalışmalarıyla Bozcaada Kalesi'nin kültürel katmanlarını ortaya çıkardı. Venedikliler tarafından inşa edilen ve Osmanlı Dönemi'nde geçirdiği değişikliklere dair bilgilerin yanı sıra, kalede ilk yapım öncesi Bizans ve Roma dönemlerine ait izlerin bulunması, kazıların önemini arttırdı. Ayrıca, Geç Tunç Çağı'nda kalede yerleşim olduğunu gösteren buluntular da dikkat çekti.
Buluntuları ortaya çıkarıyorlar
Kazı çalışmaları aynı zamanda, kale içinde günlük yaşama dair çeşitli buluntuların da gün yüzüne çıkmasına olanak tanıdı. Bozcaada Kalesi'nin her yıl 50 bin kişi tarafından ziyaret edilmesi, bu kazıların tarih ve kültür meraklıları için önemini daha da arttırıyor.
Bazcaada Kalesi müze olmayı hak eden bir kale
Bozcaada Kalesi'ndeki kazıların başkanlığını yürüten Prof. Dr. Turan Takaoğlu, kaleyi "Çanakkale Boğazı girişini kontrol eden ve tarihi boyunca önemli askeri/siyasi olaylara sahne olan" bir yapı olarak nitelendirerek, kale içindeki tarihi yapıların gün yüzüne çıkarılması ve restore edilmesi gerekliliğine vurgu yaptı. Takaoğlu, "Bozcaada Kalesi, kendi hikayesini iyi anlatan bir Kale Müze olarak değerlendirilmeyi hak etmektedir" dedi. Ayrıca, Osmanlı arşivleri, seyyah kayıtları ve Çanakkale Savaşı sırasında adada bulunan İtilaf Devletleri askerlerinin günlüklerinin, arkeolojik kazılarla desteklenmesinin tarihi belgelerin anlatmadığı bilgilere ulaşmada büyük önem taşıdığını ifade etti.