Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, hazineye ait tarım arazilerinin satışı ve kiralanması ile ilgili Akdeniz GERÇEK’e konuştu. Güngör, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Hazineye ait tarım arazilerinin 218 bin çiftçiye kiralanmasına ilişkin, “Kira süresi sonunda çiftçilerimize bu arazileri satabileceğiz” açıklamasına tepki gösterdi.  Üreticinin borç batağında olduğunu kaydeden Güngör, ”Bu durumda, devlete ait bu araziler kime kiralanacak veya satılacak?” diye konuştu.

 

TARIM ALANLARI KORUNAMADI

Özden Güngör, üreticinin son 10 yıldır kan ağladığını vurgulayarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile yeni Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye tarımla ilgili bazı gerçekleri hatırlatmakta fayda gördüğünü söyledi. Türkiye’de tarım arazilerinin hızla azaldığının altını çizen Güngör, “2002 de toplam tarım alanımız 41 bin 196 hektardı. 2017 yılı sonunda 38 bin hektara düştü. 2002 de toplam işlenen tarım alanımız 26 bin 579 hektardı. 2017 yılı sonunda 23 bin 385 hektara düştü. Ne oldu? Tarım alanları korunmadı. Amacı dışına çıkarıldı. İmara açıldı. 2002’de çayır ve mera alanımız 14 bin 617 hektardı. 2017’de 12 bin hektara düştü. Ne oldu? Amacı dışına çıkarıldı” dedi.

 

ÇİFTÇİ EKMEKTEN VAZGEÇTİ

Antalyaspor'da Teknik Heyetten İki Kişi İle Yollar Ayrıldı Antalyaspor'da Teknik Heyetten İki Kişi İle Yollar Ayrıldı

Güngör, ülkede tarım alanlarının korunamadığı bir dönemde Sudan’dan 99 yıllığına arazi kiralandığını ifade ederek, “Türkiye tarım arazileri ve üretimini hızla kaybederken bir başka ülkede kiralanacak arazilerden ihtiyacımızı karşılamayı hedeflemesi gelecek nesillerin gıda egemenliğini riske atacaktır. Türkiye’nin ağırlıklı olarak inşaat sektörü üzerinden ekonomisini çeviren bir ülke olması nedeniyle Sudan’dan arazi kiralamanın tüm ülke tarım arazileri üzerinde betonlaşma baskısını artıracağı görüşündeyiz. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısı 2002’te 2,9 milyon kişi iken 2017 yılında 2,1 milyona kadar geriledi. Son 15 yılda çiftçinin ekmekten vazgeçtiği arazi 32 milyon dönüme ulaşarak Belçika’nın yüzölçümünü geçti. Türk çiftçisi sadece 2017’de Zonguldak ili toplam yüzölçümü kadar tarım arazisini ekmekten vazgeçti” diye konuştu.

 

ÜRETİCİ KAN AĞLIYOR

En az son 10 yıldır, üreticinin kan ağladığını da vurgulayan Güngör, sözlerini şöyle tamamladı: “Tarımdaki girdi fiyatları anormal derecede yükselmiş, üretmekte zorluk çekiyor, ürettiğinden kazanç elde edemiyor. Mevcut üretimimizin neredeyse yüzde 90’ı bankalara ve girdi satan bayilere borçlu. Üreticinin borç miktarı 100 milyar lirayı bulmuş. Ürünleri tarlada kaldığı için yatırım yapamayan çiftçi üretimden kaçıyor. Sayın Bakan ise devletin verimli topraklarını kiraya vermekten, satmaktan bahsediyor. Üreticide para yok, borç var. Ülkemizde maalesef tutarlı bir tarım politikası yoktur. Yapılacak ilk iş tarım kesiminin acil yardıma, desteğe ihtiyacının olduğudur. Bu durumda, devlete ait bu araziler kime kiralanacak veya satılacak? Doğrusu bende merak ediyorum.” Senem KÖR

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim