Bolu'da geçtiğimiz günlerde gökyüzünün kırmızı, mor ve sarı renklere bürünmesine neden olan Afrika çöl tozlarıyla ilgili Doç. Dr. İlhan Sağsen'den açıklamalar geldi. Sağsen, renk değişiminin normal olduğunu ancak çöl tozlarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Bolu'da gökyüzü renk değiştirdi: Uzmanlar uyarıyor

Giresun Kulakkaya Yaylası’nda Kar Kalınlığı 1 Metreyi Buldu Giresun Kulakkaya Yaylası’nda Kar Kalınlığı 1 Metreyi Buldu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Bolu için sarı kodlu uyarı yapıldığı belirtildi. Bu uyarının başta sağlık problemleri olmak üzere görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinin düşmesi, çamur yağışı ve ulaşımda aksamalar gibi etkileri olabileceği vurgulandı. Bolu'da yaşanan kırmızı, mor ve sarı gökyüzü, toz bulutunun etkisiyle meydana geldi.

Doç. Dr. İlhan Sağsen'in Açıklamaları

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Doç. Dr. İlhan Sağsen, toz taşınımının sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Sağsen, 'İnsan sağlığına olumsuz etkileri var. Özellikle yetkililerin uyarıları; nefes darlığı ve alerjileri olan insanların daha çok kapalı alanlarda kalması yönündeydi. Bunun dışında daha fazla solunum problemlerine, halsizlik, baş ağrısı gibi sağlık problemlerine yol açtığı biliniyor. Havada ciddi partikülleşme olması insan sağlığını ciddi şekilde etkiliyor. 1952 yılında da Londra sisi yaşanmıştı. Kış ayında fazlaca kömür harcanmış, yakılmış ve hava sirkülasyonunun olmamasıyla şehre çöken karbondioksit yaklaşık 5 binin üzerinde insanın ölümüne sebep olmuştu. Bu kamuoyunu ilgilendiren, daha çok kamuoyunu bilinçlendiren ilk çevre-sağlık problemi ilişkisi. Bu çöl tozları da aslında yine bunun bir benzeri şekilde sağlık problemlerine hatta hayat kaybetme noktasına kadar getirebilecek ciddi bir problem' dedi.

Bolu'da gökyüzü renk değiştirdi: Uzmanlar uyarıyor

Havanın Renk Değişimi ve Etkileri

Havanın kırmızı olmasının doğal olduğunu vurgulayan Sağsen, 'Kırmızı hava olması normal çünkü çöl tozları geliyor. Dolayısıyla bu ince partiküller çok uzun kilometreleri aşıyor. Çöl tozları okyanusları geçiren ve Amerika kıtasına kadar ulaşan aynı zamanda bizim coğrafyamızda da Almanya, Türkiye'ye ulaşan hatta Çin'de yine aynı şekilde bu tozların etki bıraktığını görüyoruz. Bu tozun 2-3 günlük etkisi oluyor. İşte bu etki havanın kararması, kırmızılaşması, havanın kalitesini bozması ve sağlık problemlerine sebep oluyor. O yüzden bunun oluşturduğu bu görsellik bu noktada normal' diye konuştu.

Kaynak: İHA