Siyasi kulislerde MHP Antalya İl Başkanlığı’na hazırlandığı konuşulan Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Antalya Şubesi eski Başkanı Lokman Kaya, muhabirimiz Mühübe Demirbaş’a “Biz Türk milliyetçisi, Türk İslam Ülkücüsüyüz ve milletimize hizmet etme amacındayız. Şu an bunları söylemekle yetiniyorum, kongre takvimi açıklandığında elbette bizim de söyleyeceklerimiz var” diyerek, iddiaları yanıtladı.
MHP’DE ÜLKÜ OCAKLILAR DÖNEMİ Mİ BAŞLIYOR?
Son zamanlarda MHP kulislerinde İl başkanlığına aday olacağı konuşulan Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Antalya Şubesi eski Başkanı Lokman Kaya ile MHP ve siyaset üzerine konuştuk. Kaya ile röportajımızda ‘İl Başkan adayı olup olmayacağı’, ‘mevcut yönetim hakkındaki düşünceleri’ ve birçok konu ön plana çıktı.
“SİYASET YAPMA İRADEMİZ VAR”
MHP’de resmi olarak henüz bir kongre süreci başlamadı. Ancak farklı isimlerin kongre çalışmalarına başladığı ve sizin de il başkanlığına aday olacağınız söylentileri var. Beni de size getiren sebep bu oldu. Aday mısınız?
Lokman Kaya; “Şimdi ilk önce şunu söylemeliyim ki; biz Ülkücüyüz, kendimizi bildiğimizden bu yana bu hareketin içerisindeyiz. Allah ömür verirse de her zaman burada olacağız. Ülkü Ocakları’nda birlikte çalıştığımız fikri ve örfi anlamda kendini yetiştirmiş eğitim anlamında da kendini geliştirmiş, sürekli görüştüğümüz ve istişare yaptığımız arkadaşlarımız var.
Ülkücü demek idealleri uğruna mücadele eden insan demektir. Bizim ülkümüz Türk milletinin bekasını, huzur, refahını temin ve muhafaza etmektir. Bu amaca ulaşmanın önemli bir aracı da elbette ki siyasettir. Bu sebeple siyasetin içerisinde olma irademiz var. Allah’ın izniyle siyaset yapacağız ve elbette ki bir Ülkücü olarak bizim için siyaset yapılacak yegâne parti Milliyetçi Hareket Partisi’dir.
Son zamanlarda zannedersem Ülkü Ocakları’ndan yetişmiş kadroların siyasette olması gerektiği anlaşıldığından ve ben de Ülkü Ocakları eski İl Başkanı olduğum için, İl başkan adayı olarak gönlünden bizi geçiren, bu sebepten dolayı ismimizi dillendiren arkadaşlarımız olabilir. Dediğim gibi siyaset yapma irademiz var. Ancak bunun ne zaman ve ne şekilde olacağını zaman gösterecek. İlla il başkanı olacağız ve yahut başkaca bir sıfata kavuşacağız diye nefsani bir düşüncemiz yok. Bize tek başına Ülkücülük sıfatı da yeter.”
“İDEOLOJİ VE KADRO HAREKETİYİZ”
Birlikte istişare ettiğimiz arkadaşlarımız var diyorsunuz. Nasıl bir ekiple hareket edeceksiniz?
Lokman Kaya: “Biz bir ideoloji ve kadro hareketiyiz. Milliyetçi Hareket Partisi’nin teşkilatları bir fikir hareketi olan ülkücülüğü temsil edebilecek kapasite ve yeterlilikte olmalı. Bilimsel gerçek şudur ki; gençler daha idealist olurlar. Gençleştirilmiş kadroların aktif ve yapıcı bir siyaset üretebileceğini düşünüyorum. Neticede ciddi bir kadro var elimizde ve bu kadroların daha fazla değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ülkü Ocakları’nda bulunmuş mimar, mühendis, akademisyen, memur, işçi esnaf, iş adamı gibi toplumun çeşitli katmanlarından çeşitli meslek gruplarından yetişmiş arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızın bilgi, birikim ve enerjilerinin siyasete kazandırılmasının pozitif bir etkisi olacağı kanaatindeyim. Ülkü Ocakları’ndan yetişmiş genç kadroların dinamikliğini büyüklerin tecrübe ve birikimleriyle birleştirdiğimiz vakit, vizyonu geniş, daha aktif, daha yapıcı gelecek on yılları bile kapsayabilecek kalite ve öngörüde siyaset üretilebileceğini düşünüyorum. Dolayısıyla biz büyüklerinin tecrübe ve birikimlerini yok saymayan genç, dinamik, aktif ve yapıcı bir siyasi kadroyla hareket edeceğiz.”
“MHP’DE ÖNCELİKLE ÜLKÜ OCAKLARI’NDAN GELENLER SİYASET YAPMALI”
Ülkü Ocakları’nın siyasete bulaşmadan eğitimi ön plana çıkaran bir sivil toplum kuruluşu olduğu ifade edilir. Peki, Ülkü ocaklarında yetişen sizleri şimdi siyaset yapmaya iten sebep nedir?
Lokman Kaya: “Ülkü Ocakları ve MHP Ülkücü hareketin iki temel kuruluşudur. Ülkü Ocakları Türk milletinin geleceğine yön verecek milli hassasiyetleri olan ve manevi değerlerine sahip çıkan nesilleri ve elbette MHP’de siyaset yapacak kadroları yetiştiren bir eğitim yuvasıdır. ‘Ülkü Ocaklılar siyasete karışmaz’ ifadesini şu şekilde açmak gerekiyor; Ülkü Ocakları mensupları bu mensubiyetleri süresince siyasete bulaşmazlar, bulaşmamalıdırlar. Bulaştıkları takdirde Ülkü Ocakları asıl amacın dışına çıkacak, yıpranacaktır. Bizim bahsettiğimiz, ocak misyonunu tamamlamış arkadaşların siyasette yerlerini almasıdır. Elbette ki şu an ocak başkanlarının da yöneticilerinin de kesinlikle siyasetten uzak durmaları gerekir. Fikri anlamda bütün konularda ön planda onlar olmalıdır. Ancak ocaktaki misyonunu tamamlayan arkadaşların sonrasında ocaktakinin tam aksine siyasette yani Milliyetçi Hareket Partisi’nde, yerlerini almaları gerekir. MHP’de öncelikle Ülkü Ocakları’ndan gelenler siyaset yapmalı ve siyasetin ön saflarında bulunmalıdır.”
Hep Ülkücüler’den, Ülkü Ocaklılar’dan bahsediyorsunuz. Sadece Ülkücüler’den kurulu bir ekip ile siyaset yapacağınız şeklinde bir izlenim oluşturdunuz bende. Sadece Ülkü Ocaklılarla mı çalışacaksınız?
Lokman Kaya; “Tam olarak tanımlamam şudur; Lider ile sıkıntısı olmayan, teşkilat örf ve geleneklerini özümsemiş, doktrini bilen ve kabul eden arkadaşlarımızla siyaset yapacağız. Genel başkanımızın söylediği gibi içinde Türkiye sevdası bulunan herkesle siyaset yaparız. Ama tabi ki; bu partinin lideri, teşkilatı, doktrini var. Gelen arkadaşlarımızın bunları kabul etmesi ve özümsemiş olması gerekiyor. Varsayalım, gelen 60 yaşında bir büyüğümüz dahi olsa bunları öğrenmeli, bilmeli ve de uygulamalıdır. Bizim tek kıstasımız budur. Milliyetçi Hareket Partisi siyasi bir partidir dışarıdan katılımlar olacaktır. Ama dediğim gibi biz alelade bir siyasi parti değiliz, belli çizgilerimiz var, ‘Lider, teşkilat, doktrin’ kıstaslarını bilecek, bilmiyorsa öğrenecek ve uygulayacak.”
Nasıl yani, partinize gelenlere bu konuda eğitim mi verilecek?
Lokman Kaya: “Öğrenmenin yaşı yoktur, neden olmasın? Aslında eğitime gerek yok bu konuda. Şöyle izah edeyim; oluşturacağınız yapının omurgasına Ülkücüleri koyarsanız bu yapıya katılacak herkes nereden gelirse gelsin ister istemez bu yapıya uyum sağlayacaktır.”
Kongre tarihi henüz açıklanmadı ama 30 Mart yerel seçimlerinin ardından MHP’de kongre yapılsın sesleri yankılanıyor. “Büyükşehir’i kazanamazsam istifa ederim” sözü üzerinden İl Başkanı Osman Çetin’e istifa etmesi yönünde çağrılar yapılıyor. Sizce de İl teşkilatının istifa etmesi veya görevden alınması gerekiyor mu? Ve kongre ne zaman yapılmalı? Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Lokman Kaya: “Kongre tamamen genel merkezimizin takdirindedir. Tüzükte bunun bir süresi vardır ancak zorunlu sebeplerden dolayı öne veya geriye çekilmesi söz konusu olabilir. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi akabinde genel seçimler var. Bu konuda Genel Merkezimiz en uygun zamanda en uygun kararı verecektir, vakti geldiğinde süreci açıklayacaktır.
Kamuoyu önünde gereksiz ve sert tartışmaların kongre dönemleri dışında yapılmasını ben doğru bulmuyorum. Sürekli teşkilat geleneklerinden bahsederken il teşkilatının istifa edip etmemesi hususunda beyanda bulunmayı kendi adıma çok da uygun bulmuyorum.
Siyaseten başarı bence ortaya koyduğunuz hedefle alakalıdır. Ama sayın il başkanının sözünü arkasında durup durmadığı ile ilgili konu tamamen kendi vicdanı ile alakalı bir problemdir. İstifa eder ya da etmez kendi karar verecektir. Neticede herhangi birinin istifa et demesiyle istifa etmeyecektir, kal demesiyle kalmayacaktır. Osman Çetin beyin kendi vicdanı ile alakalıdır. İçi rahatsa devam edebilir içi rahat değilse bırakabilir.”
Sizin siyasetteki amacınız ve başarı kıstasınız nedir?
Lokman Kaya: “Bir Ülkücünün hayatında ara ve ana hedefleri vardır. Allah rızası ve millet bekası bizim için ana hedeftir ve asıl başarı bu hedefi temin ve muhafazadır. Bunun dışında ara hedeflerimiz de elbette olacaktır. Mesela Ülkücü iradenin yerelde ve genelde iktidar olması gibi. Ana hedefimizi gerçekleştirme yolunda atabildiğimiz her adım bizim için başarıya yaklaşmak olacaktır. Bu oluncaya kadar başarıya hala bir adım daha vardır.
Ne yazık ki yerelde Antalya’da genelde de Türkiye’de siyasetin ciddi bir ahlak problemi var. Toplum nezdinde itibarı tükenen insanlar tarafından yalancılık ve menfaatperestlikten ibaret görülen bir siyaset algısı söz konusu. Biz siyaseti bu görünümden uzaklaştırmak insanların zihnindeki bu algıyı değiştirmek istiyoruz.
Daha üretken, aktif ve yapıcı bir siyaset izleyeceğiz. Örneğin yerelde, tam anlamıyla iktidarın yaptığı doğru şeyleri destekleyip, yaptığı yanlışlara karşı çıkarak kent açısından sağlıklı bir siyaset yapılması gerekiyor. Şu an iki kesim var. Bir taraf iktidarın her yaptığına muhalefet ediyor, diğer bir taraf ise iktidarın her yaptığını kayıtsız şartsız destekliyor. MHP’nin yapılanlar karşısında izlediği sağlıklı siyaseti de bir taraf vagonluk, diğer taraf koltuk değnekliği ile ifade ediyor. Bu bakış açısı hastalıklı bir zihin yapısının ürünüdür. Yapılan şeyin doğruluğuna içeriğine bakılmıyor. Bu genel siyasetin yerele yansıması. Bunun bir ortasının bulunması gerekiyor.”
“AHLAKSIZLIK KARŞILIĞINI BULUR”
Seçimden kısa bir süre sonra yaşanan partiler arası transfer olayları Antalya gündeminde deprem etkisi yarattı. Partilerin tabanında da özellikle sosyal medya üzerinden ve basın üzerinden eleştiriler, “pazarlıklar, anlaşmalar” yapıldığı yönünde söylemler ön plana çıktı. Hatta MHP’li Büyükşehir Meclis Üyesi Halil Karataş’ın AKP’ye geçmesi Partinizin İl Başkanı Osman Çetin tarafından Cuma günü yapılan meclis toplantısında protesto edildi. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
Lokman Kaya: “MHP ya da herhangi bir partinin oylarıyla seçilip bir başka partiye transfer olmak her şeyi bir kenara bırakın bir defa ahlaki değildir. Bence bunu yapan arkadaşlar ‘siyasi ahlaksızlık’ yapmıştır. ‘Para aldılar, transfer oldular’ gibi söylentilere gelince bunlar kanıtlanmadığı sürece sadece birer söylentidir ve bunu konuşmak da bir vebaldir. Zaman en adil yargıçtır. Eğer gerçek ise de zamanla bütün gerçekler ortaya çıkar. Her şey ve herkes karşılığını bulur.
Sayın İl başkanının tepkisine gelince. Elbette haklı bir tepkidir. Ancak adaylar tespit edilirken ve listeler düzenlenirken aidiyet ve mensubiyet gibi belli hassasiyetler göz önünde bulundurulsa idi belki bu durum yaşanmayacaktı ve partimiz ve partililerimizin mensupları da bu şekilde rencide edilmemiş olacaktı.”
“PARTİMİZDE SİYASET YAPMAYA KARARLIYIZ”
Milliyetçi Hareket Partisi’nde geçtiğimiz günlerde basına yansıyan “Havada uçuşan MHP paraları” hakkında ne düşünüyorsunuz?
Lokman Kaya: “Biz de midemizi bulandıran bazı söylentiler duyuyoruz. Tam da bu noktada böyle şeyleri duymamak için partimizde siyaset yapmaya kararlıyız. Bunlar şu an söylenti boyutundadır. Gerçekliği kanıtlanmadan konuşmanın bir vebal olduğunu söylemiştim ama gerçek ise de siyaseten karşılığını elbet bulacaktır.”
Aday mısınız bir kez daha sorayım?
Lokman Kaya: “Herhangi bir takvim açıklanmadan adaylık ve adaylar konusunu konuşmanın bir manası yok, doğru bulmuyorum. Şu an size kesin olarak söyleyebileceğim şu ki, partimizde siyaset yapacağız. Bunu herkes bilsin, çok kararlıyız.”
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Lokman Kaya: “Açık bir şekilde söylemeliyim ki, biz kimseyle bir yarış içerisinde değiliz, kendimizi kimseyle kıyaslamıyoruz, buna ihtiyaç da duymuyoruz. Birilerine tepki olsun diye de siyaset yapmayacağız. Biz Türk milliyetçisi, Türk İslam Ülkücüsüyüz ve milletimize hizmet etme amacındayız. Şu an bunları söylemekle yetiniyorum, kongre takvimi açıklandığında elbette bizim de söyleyeceklerimiz var.”
MÜHÜBE DEMİRBAŞ
LOKMAN KAYA KİMDİR?
1982 Manavgat doğumlu Lokman Kaya, ilk ve Ortaöğrenimini Manavgat’ta tamamladı. Kaya, 2000 – 2005 yılları arasında Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümünü bitirdikten sonra memleketi Manavgat’a döndü. 2006 yılında askerlik vazifesini Doğubeyazıt’ta yerine getirdi.
Manavgat Ülkü Ocakları’nda çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 2009 yılında Antalya Ülkü Ocakları İl Başkanlığı’na atandı. Yaklaşık 3 yıl bu görevi ifa eden Kaya, 2011 yılı Kasım ayında bu görevi devretti. Halen Antalya’da inşaat sektöründe faaliyet göstermektedir.