Bayat balık tüketiminde en büyük pay, kuşkusuz balık satıcılarına aittir. Çoğu zaman av sezonunda elde kalan balıklar taze balıklar ile karıştırılarak müşteriye sunulduğundan, insanların taze balıklar arasındaki bayatları fark etmeleri oldukça güçleşir. Bu durum, tüketicilerin sağlığını riske atabilir ve zehirlenmelere yol açabilir.
Gözlerin Önemi
Balığın bayat olduğunu gösteren en belirgin özellik, gözlerinin düzleşmesi ve parlaklığını kaybetmesidir. Taze balıkta gözler yandan bakıldığında yarım daire şeklindedir. Ancak bayatladıkça, gözler düzleşir ve parlaklığını kaybeder.
Kokusuyla Belli Olan Bayat Balık
Bayat balığın kokusu, genellikle taze balıklardan oldukça keskin bir şekilde farklıdır. Taze balık genellikle hafif yosun kokarken, bayatlayan balıklardan kötü bir koku yayılır.
Solungaçların Durumu
Balığın solungaçlarının ve dış yüzeydeki pulların durumu da bayatlık hakkında bilgi verir. Taze balıkta solungaçlar kırmızı renkte ve parlak bir yapıdadır. Ancak balık bayatladıkça, solungaçların renginde solma yaşanır ve pullar deriden ayrılır.
Su Testi
Bayat balığı suya attığınızda genellikle su yüzeyinde kalır çünkü içinde oluşan gazlar balığın batmasını engeller. Taze balık ise genellikle dibe çöker. Ayrıca bayat balık, üzerine parmağınızla bastığınızda iz bırakır ve bu bölge çabuk çöker.
Son olarak
Dik durmayan, suda batan, gözleri içine çökmüş, solungaçları matlaşmış, keskin bir kokuya sahip ve pulları deriden ayrılmış balıklardan kaçınarak, bayat balık zehirlenmesi riskini en aza indirebilirsiniz.