Muratpaşa Belediyesi’nin 2016 yılında başlattığı “Çevreci Komşu Kart” projesi, Türkiye'nin Sıfır Atık hedeflerine katkı sağlayan örnek uygulamalardan biri olmayı sürdürüyor. İlk olarak iki mahallede pilot uygulama olarak hayata geçirilen proje, gelen yoğun talep üzerine kısa sürede ilçenin tamamına yayıldı.
Geri Dönüşümle Aile Bütçesine Destek
Mart 2025’te Muratpaşa ilçesindeki evlerden 79 bin 965 kilogram geri dönüştürülebilir atık toplandı. Bu atıklar arasında cam, kâğıt, plastik ve metalin yanı sıra, 12 bin 744 kilogram tekstil atığı ve 125 adet elektronik atık da yer aldı. İlçe sakinleri sadece bu atıklar sayesinde 102 bin 285 lira kazanç elde etti.
1.360 Litre Bitkisel Atık Yağ Toplandı
Evlerde biriktirilen 1.360 litre bitkisel atık yağ, çevreye karışmadan geri dönüşüme kazandırıldı. Bu miktar, orta büyüklükte bir göleti kirletebilecek veya yaklaşık 1,36 milyar litre temiz suyu kirletme potansiyeline sahip. Vatandaşlar bu çevreci davranış karşılığında 25 bin 840 lira gelir elde etti.
Çevreci Komşu Kart Nasıl Çalışıyor?
Proje kapsamında vatandaşlar, evlerinde kaynağında ayrıştırdıkları atıkları belediyeye teslim ediyor. Toplanan atıkların karşılığında belirlenen bedel, Çevreci Komşu Kartlarına bakiye olarak yükleniyor. Bu kartlar, Alışverişte ödeme aracı olarak kullanılabiliyor, Online işlemlerde geçerli, Bankamatikten nakit çekim imkânı sunuyor.