Batı Nil Virüsü özellikle yaz aylarında yayılma gösteriyor. Batı Nil virüsü nedir? Belirtileri neler? Bulaşma yolları neler? Nasıl korunulur? Yanıtları haberimizde...

Batı Nil Virüsü Nedir?

Batı Nil Virüsü, Culex türü sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan bir viral enfeksiyondur. Virüsün ana konağı vahşi kuşlardır. İnsanlara ve diğer memelilere bulaşan virüs, doğrudan kişiden kişiye geçmez. Enfeksiyonun yayılması, virüsü taşıyan sivrisineklerin çeşitli kuşları ve diğer hayvanları ısırması ile gerçekleşir. Virüs, sivrisinek ısırıkları dışında nadiren kan transfüzyonu ve organ nakli ile de bulaşabilir.

Batı Nil Virüsü Belirtileri Neler?

Batı Nil Virüsü enfeksiyonunun belirtileri genellikle 2 ila 15 gün süren kuluçka dönemi sonrası ortaya çıkar. İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma yer alabilir. Enfeksiyonun daha ciddi vakalarında santral sinir sistemi etkilenebilir ve menenjit, ensefalit, ataksi gibi nörolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Çocuklarda ciltte döküntüler görülebilir.

Batı Nil Virüsü'nün belirtileri şunlardır:

Baş ağrısı ve sırt ağrısı

Ani yüksek ateş

MasterChef'ten elenen Ayşe Ekiz'e sürpriz teklif MasterChef'ten elenen Ayşe Ekiz'e sürpriz teklif

Halsizlik, mide bulantısı ve kusma

Kaslarda güçsüzlük ve deride kızarıklık

Nörolojik belirtiler: Zihin bulanıklığı, titreme, koma, konvülsiyon, felç

Batı Nil Virüsü Neden Olur?

Batı Nil Virüsü, Culex türü sivrisineklerin ısırması ile bulaşır. Sivrisinekler, enfekte olmuş kuşlardan virüsü alarak insanlara aktarır. İnsanlar, enfekte olan diğer memelilerden virüs kapmazlar ve hastalık kişiden kişiye geçmez. Ancak nadiren doğum ve emzirme yoluyla bebeğe geçebilir. Virüs, enfekte kuşların dışkıları ile de bulaşabilir.

Batı Nil Nasıl Teşhis Edilir?

Batı Nil Enfeksiyonu’nun tanısı, kişinin tıbbi öyküsü ve fizik muayenesi ile konulur. Tanı için kan testi ve omurilik sıvısı analizi gibi laboratuvar tetkikleri yapılır. Antikor testleri ile vücudun virüse karşı ürettiği bağışıklık yanıtı saptanır.

Batı Nil Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Batı Nil Virüsü için henüz bir aşı veya spesifik ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Tedavi genellikle semptomları hafifletmek ve hastanın yaşam kalitesini artırmak için uygulanır. Şu anda, atlar için geliştirilen aşılar ve insanlara yönelik denemeler yapılmaktadır.

Batı Nil Virüsü’nden Nasıl Korunulur?

Batı Nil Virüsü’nden korunmak için sivrisinek ısırıklarını engellemek önemlidir. İşte bazı koruma yöntemleri:

Böcek kovucu ilaçlar kullanmak

Uzun kollu kıyafetler giymek

Kapı ve pencereleri kapalı tutmak veya klima kullanmak

Sulak alanlardan uzak durmak

Riskli bölgelerdeki seyahatlerden sonra sağlık kontrolleri yaptırmak

Kaynak: Haber Merkezi