Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 1,28'lik düşüşle 2 milyar 638 milyon 365 bin 790 dolar ihracat gerçekleştirdi. BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, ihracatta finansmana erişim, maliyet ve döviz baskısı gibi problemler yaşadıklarına dikkat çekti.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, 2024 yılı ihracat rakamlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Bir yıllık değerlendirme ve 2025'te yapılacak hamleler hakkında bilgiler veren Çavuşoğlu, 18 ülkeye alım ve fuar heyeti gönderdiklerini, ihracatı desteklemek için temaslar kurduklarını ve dünyanın çevresini beşten fazla dolaştıklarını söyledi.

2024 yılında bin 500’ten fazla yabancı firma ile görüşmeler gerçekleştirdiklerinin altını çizen Çavuşoğlu, “Maden ve yaş sebze meyve sektöründe ürünlerin tanıtımı ile mücadele ettik. Ülkemizin ürünlerini en iyi şekilde tanıtmak için çalışıyoruz. 2024 yılı bizler için zorlu oldu. Gerek rakamsal gerek işlem hacmi olarak zorlandık. Buna rağmen çok fazla kayıplar yaşamadık. Batı Akdeniz’i kapsayan Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 2024 yılında 180 ülke ve bölgeye 2599 firmamız tarafından 2 milyar 638 milyon 365 bin 790 Dolar ihracat gerçekleştirdik. Yüzde 10’un üzerinde miktarsal bir kaybımız var. Hedefimiz 2 milyon 850 bin dolardı. Ama bu hedeflerimizin ulaşamayacağımızı görünce çabamızı biraz daha artırdık” dedi. 

Batı Akdeniz İhracatı Düştü Tarımda Antalya'dan Mısır'a Kaymalar Var 2

Antalya'da Atış Poligonunda Şok İddia! Antalya'da Atış Poligonunda Şok İddia!

İhracatta Öne Çıkan Sektör ve Ülkeler 

İhracatta yaş sebze meyve, maden, ağaç orman ve kimyevi maddelerin ilk 4 sırada yer aldığını belirten Ümit Mirza Çavuşoğlu, ülkelerin ise Almanya, Çin, Rusya ve Amerika olarak sıralandığını belirtti.

İhracatta Amerika’nın yükselişine ayrı bir parantez açan Çavuşoğlu, son yıllardaki yaptıkları görüşmeler ve fuar etkinliklerinin bu yükselişte önemli bir paya sahip olduğunu bildirdi. Çavuşoğlu, biraz daha fazla çalışıp bu yıl geçmişteki rakamların üzerinde bir ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

İhracatçının Problemlerini Anlattı

İhracat olarak ciddi problemlerle karşı karşıya olduklarına değinen Başkan Ümit Mirza Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Geçen yıl başında yada öncesinde finansmana erişim zorluğuyla karşı karşıya kaldık. Bu durum yavaş yavaş düzeldi. Ama bu kez de faiz baskısı ile karşı karşıya geldik. Çok ciddi baskı altına alındık, çok bunaldık. Zorlu bir süreçten geçtik. Dövizin çok ciddi baskısı bir diğer sorun. Döviz maalesef rekabet edilebilir düzeyin çok altında kaldı. İhracatçılar yurt dışında rekabet avantajını kaybetmek üzere. Bazı sektörlerde müşteri kaybettik. Müşterileri  kaybetmek kolay, kazanmak zaman alıyor. Maliyet problemi yaşıyoruz. Maliyetler her sektörde inanılmaz boyutlara ulaştı. Kur ve faiz baskısı ile rekabet gücümüz çok zora düştü. Bazı sektörlerde yurt dışına kaçışlar fabrika taşımalar oldu.  Bundan sonra çok hızlı tedbirler alarak 2025 yılının zor olacağını biliyoruz. El birliğiyle bu zorluğu aşmamız gerekiyor. Tedbirler almazsak çok daha kayıplar yaşayacağız." 

"Tarım Alanında Mısır'a Kaymalar Var"

Türkiye’de konfeksiyon alanında Mısır’a taşınmaların olduğuna işaret eden Başkan Çavuşoğlu, “Tarım anlamında Mısır’a kayışlar var. Antalya’dan da var. Akdeniz bölgesi ele alındığında depo ve bahçe yatırımları yapıldığını biliyoruz. Kısa vadede bizi etkilemeyecektir ama yavaş yavaş kaybetmeye başladık. Mısır’ın ürünleri ile rekabet edememeye başladık, bu çok üzücü” dedi.

İhracata giren firmalar kadar çıkanlarında olduğundan yakınan Çavuşoğlu, 2025 yılında Suriye ticaretinde bir iyileşme beklemediğini kaydetti.

BAİB: Pestisitli Ürünler İç Piyasaya Sürülmüyor BAİB: Pestisitli Ürünler İç Piyasaya Sürülmüyor

Muhabir: İsa Akar