Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, yurt dışından dönen pestisitli ürünlerle ilgili açıklama yaparak, "Eğer dönen tırlarda bir kalıntı varsa mümkün değil yurt içine girmiyor. Buna inanılmasını isterim" dedi.
BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, son dönemde Avrupa’ya giden tırların pestisit kalıntıları nedeniyle geri dönmesiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Başkan Çavuşoğlu, “Bir tane tır bile geri dönse, problem problemdir. Sıkıntılı bir durumdur. Yaptığımız ihracatlarda yüzde 99.7’nin üzerinde kalıntısız ürün gönderiyoruz. Binde 2-3 arasına düşmüş durumda. 2023 yılında Türkiye 152 bildirim almışken, 2024 yılında bu rakam 137’ye düştü. 2021 yılında 340 bildirim almışız. Her sene ciddi düzelmeler var. Bir iki yılda olacak şeyler değil. Bölgemiz 2020’li yıllardan beri pestisitle ciddi mücadele diyor. En fazla dikkat edilmesi gereken konu gördüğümüz kadarıyla iki sebepten dönüyor. Bulgaristan’ın keyfi uygulamalarından dönen tırlarımız var. Parasal anlamda geri dönen tırlarımız var. Diğeri de gerçekten kalıntı yüksek olması nedeniyle dönenler var. Tırların yarısı keyfi uygulamalardan dönüyor” ifadelerini kullandı.
"Pestisitli Ürünler İç Piyasaya Sürülmüyor"
BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, herkesin merak ettiği pestisitli ürünlerin iç piyasaya verilip verilmediği noktasında şu açıklamayı yaptı:
“Eğer dönen tırlarda bir kalıntı varsa mümkün değil yurt içine girmiyor. Buna inanılmasını isterim. Hepimizin ailesi var. Burada yalan söyleyecek durum yok. Dönen ihracat tırlarına inanılmaz bir ithalat rejimi uygulaması gerçekleşiyor. İnanılmaz sıkı bir uygulama var. Ürünlerin tamamından analiz alınıyor. Kalıntı miktarı mevzuatı uygun miktarda ise gümrük müdahale edip serbest bırakıyor ve tır hızlı bir şekilde başka ülkeye gidiyor. Bunun zaten iç piyasaya sürülmesi maliyet açısından da doğdu değil. Kalıntı çıktığında bizim mevzuatımıza uygun değilse orada bloke ediliyor. Ülkeye girişi hemen engelleniyor. 3. ülke bulunamazsa direk imha ediliyor. Bu olaylar Edirne’de yapılıyor. Süreç uzun olduğu için sağlam olan bile satılamadan çöpe gidiyor. İhracatçı yeterli analizleri yapıyor. Resmi analizlerin birkaç katını ihracatçılar yapıyor. Hazır üründe analiz değil, hazır ürünü denetlemek değil tarlada denetimlerin arttırılmasını istiyoruz. Alınan her üründe kalıntı ile uğraşmak istemiyoruz. Bu işlemlerin tarlada gerçekleştirilmesi gerekiyor.”