Türk müzik tarihinin önemli isimlerinden olan Barış Manço, hem hayatıyla hem de müziğiyle unutulmaz bir iz bıraktı. Bugün, Barış Manço'nun aramızdan ayrılışının üzerinden 25 yıl geçti. Barış
Manço'nun hayatı, şarkıları ve ölüm sebebi hala merak konusu.
Barış Manço Kimdir?
2 Ocak 1943’te Üsküdar, İstanbul’da doğan ve 1 Şubat 1999’da Kadıköy, İstanbul’da hayatını kaybeden Barış Manço, Türk sanatçı, şarkıcı, besteci, söz yazarı, TV programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, Devlet Sanatçısı ve kültür elçisi olarak tanınıyor.
Türkiye’de rock müziğin öncülerinden ve Anadolu Rock türünün kurucuları arasında sayılan Manço, bestelediği 200’ün üzerindeki şarkıyla on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandı. Bu şarkılar daha sonra birçok farklı dilde yorumlandı. Hazırladığı televizyon programıyla Dünya’nın pek çok ülkesine gitmiş olan Manço, bu nedenle “Barış Çelebi” olarak adlandırılmıştır. 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Unvanı’na layık görüldü.
Barış Manço’nun Hayatı
Barış Manço, Rikkat Uyanık ve İsmail Hakkı Manço çiftinin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. II. Dünya Savaşı yıllarında doğduğu için ailesi ona Mehmet Barış adını verdi.
Üç yaşındayken anne babasının ayrılığından sonra babası ile yaşamaya başlayan Manço, sık sık ev değiştirdi ve Cihangir’de, Üsküdar’da, Kadıköy’de ve kısa bir süre için Ankara’da yaşadı. İlkokulu Kadıköy Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’nda başladı ve ilkokulu Kadıköy’deki başladığı okulda tamamladı. Yatılı olarak Galatasaray Lisesi’nin orta bölümüne devam etti.
1957’de amatör olarak müzikle ilgilenmeye başlayan Manço, 1958 yılında ilk grubu Kafadarlar’ı kurdu. Ortaokul yıllarında kurulan bu grup rock’n roll coverları yaparken, Manço da ilk bestesi Dream Girl’i bu dönemlerde yaptı ve Ankara’da küçük bir müzik ödülünün de sahibi oldu. İkinci grubu Harmoniler’de yine Galatasaray Lisesi’ndeki arkadaşları vardı. 1959’da Galatasaray Lisesi konferans salonunda ilk konserini verdi.
Barış Manço Nasıl Vefat Etti?
Türk müzik tarihinin efsane isimlerinden Barış Manço, 31 Ocak 1999’da gece saat 23:30 civarında İstanbul’un Moda semtindeki evinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Daha önce 1983 yılında bir kalp spazmı geçiren Manço’nun vefatı, Türk müzik dünyasında büyük bir yankı uyandırdı.
Devlet Töreni ve Televizyon Yayınları
Manço, 1991 yılında devlet sanatçısı unvanı aldığı için cenazesi için devlet töreni düzenlendi. Bu tören, TRT, Kanal D ve Kanal 6 tarafından canlı olarak kesintisiz yayınlandı. Ayrıca, STV ve Star televizyonları, Manço Köşk’ten sevenlerinin düşüncelerini gün boyunca aralıksız paylaştı. Star TV, ölümünün hemen öncesinde çekilen bir röportajı da yayımladı.
Cenaze Töreni ve Mezarı
3 Şubat 1999 tarihinde, üzerinde Galatasaray bayrağı da bulunan Türk bayrağına sarılı naaşı Atatürk Kültür Merkezi’ne getirilerek tören düzenlendi. Ardından Levent Camisi’nde cenaze namazı kılındı ve Kanlıca’daki Mihrimah Sultan Mezarlığı’nda toprağa verildi. Mezarına, “Gesi Bağları” yorumundan ötürü Kayseri’nin Gesi beldesinden getirilen toprak da konuldu.
Sonrası ve Anısının Yaşatılması
Manço’nun ölümünün duyulmasının ardından Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve bazı siyasetçiler başsağlığı mesajı yayımladılar. Manço, ölmeden önce müzik hayatının 40 yılını anlatan 40. yıl şarkısını bestelemiş ancak sözlerini yazamamıştı. Bu şarkının da bulunduğu Mançoloji 1999 yılında yayımlandı ve 2,6 milyon satarak o yılın en çok satan albümü oldu. Daha sonra 2002 yılında Yüreğimdeki Barış Şarkıları adında bir anma albümü yayımlandı. Manço’nun ölümüyle Kurtalan Ekspres yeni albüm çalışması yapmayarak yaklaşık iki yıl boyunca Barış Manço için düzenlenen birçok anma konserine katıldı. Önemli bir solisti kaybeden grup, 2003’ün Ekim ayında ilk solo albümü olan 3552’yi çıkardı.