Pegasus Çocuk Yayınları tarafından basılan 'Bana Yeni Bir Popo Lazım!' adlı kitap serisi ebeveynlerden tepki çekti. Dawn McMillan imzalı kitap serisi; 'Bana Yeni Bir Popo Lazım!', 'Popomu Kırdım', 'Popom Çok Yaramaz', 'Popom Çok Gürültücü' kitaplarından oluşuyor. 

Whatsapp Image 2024 04 18 At 11.20.09Whatsapp Image 2024 04 18 At 11.20.09 (1)Whatsapp Image 2024 04 18 At 11.20.10

Ebeveynler Tepki Gösterdi 

Çocuk kitaplarının başlıkları, içeriği ve görselleri anne ve babaların tepkisini çekti. Migros'ta da satışa çıkarılan kitap serisiyle ilgili olarak ebeveynler, 'Çocukların gelişiminde subliminal mesajlar ile cinsel kimliklerinin sağlıksız gelişimi için baya uğraşılmış bir yayın yapmışlar.' dedi. 

Whatsapp Image 2024 04 18 At 11.20.10 (1)

Eğitimciler Ne Diyor?

Söz konusu kitapları inceleyeceklerini belirten Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, çocuk kitaplarının nasıl olması gerektiğiyle ilgili genel bir değerlendirmede bulundu.

Kadir Öztürk 2 Result

Öztürk, “Çocuk kitapları ile ilgili bir değerlendirme yapabilmek için kitapların içeriğini ayrıntılı olarak incelemek gerekir. Çocuk kitaplarında kullanılan her bir kelime, görsel çocuklar açısından olumsuz etkiler barındırabilir. Bu nedenle hassas yaklaşılması, iyi değerlendirilmesi ve ancak pedagojik açıdan nitelikli bir değerlendirme sonrası yayınlanması gerekir. Çünkü çocuk gelişimi açısından özellikle okul öncesi ve ilkokul dönemi çok hassas bir evredir. Çocukların duygusal, bilişsel, sosyal, bedensel gelişimleri bu evrede şekillenir. Ve bu dönem içerisinde çocuk oyunlarının, kitapların, eğitim müfredatının çocuklar üzerindeki etkileri çok daha yoğun bir biçimde yaşanır ve çocuğun kişilik gelişiminde etkisi çok yüksektir. Çocuk kitaplarını incelediğimizde tam da çocuklar açısından belirttiğimiz gelişim özelliklerine uygun olmayan, bilimsellikten uzak, cinsiyet eşitsizliklerini derinleştiren, çocukların beden algılarını olumsuz etkileyen, pedagojik yaklaşımdan uzak çok sayıda kitabın mevcut olduğunu ve hatta okullarda da kullanıldığını görüyoruz. Bu durum tam da eğitim politikalarının piyasa merkezli, cinsiyetçiliği derinleştiren ve iktidarın kendi siyasal ideolojik hedeflerine uygun bir toplum inşası hedefiyle dizayn edilmesinin bir sonucu. Esas olan çocuğun üstün yararını, çocuk haklarını çocuk gelişimini esas alan, pedagojik ilkelere uygun bir yaklaşımın benimsenmesi, çocuk kitaplarının bu yaklaşıma uygun olarak denetlenmesidir” dedi. 

Whatsapp Image 2024 04 18 At 11.20.11 (2)

Psikolojik Danışman Yeşim Yavuz Uysal

Psikolojik Danışman: Özel bölgelerin eğlence malzemesi yapılması doğru yaklaşım değil

Psikolojik Danışman Yeşim Yavuz Uysal ise seride olduğu gibi çocuklar için özel bölgelerin eğlence malzemesi yapılmasının doğru bir yaklaşım olmadığını belirtti ve içerik seçiminde ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Whatsapp Image 2024 04 18 At 11.20.11Whatsapp Image 2024 04 18 At 11.20.11 (1)

Uysal, “Kitap her ne kadar eğlenceli bir içerik olarak planlanmış olsa da çocuklar için özel bölgelerin eğlence malzemesi yapılması doğru bir yaklaşım değildir. Özel bölgeler eğlence aracı olarak algılandığında mahremiyet süreçlerine zarar verebilir. Çocuklara özel bölgelerden bahsederken bu bölgelerle ilgili kimseye göstermemesi, dokunmasına izin vermemesi anlatılırken bir kitap kapağında çizim olarak bile görmek bu durumu normalleştirir. Bunun yanında erken dönemde uygunsuz cinsel içeriğe maruz kalmak çocuklarda merakla beraber korku getirir. Elbette popo da insan vücudunun bir parçası fakat eğlence malzemesi yapılacak bir alan değildir. Bu yüzden içerik seçiminde ebeveynlerin dikkatli olması ve çocukları için kitap seçerken öncelikle kendilerinin incelemesi gerekir. Bu tarz kitaplar toplum ruh sağlığına zarar vermektedir. Bir çocuğu büyütmek için bir köy gerekir anlayışından hareketle çocuk sahibi olsun olması her birey bu konuda dikkatli olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2024 04 18 At 11.20.10 (2)

Whatsapp Image 2024 04 18 At 11.20.10 (3)

Kaynak: Banu Yapar - Görkem Sucu