Kapalıçarşı'da Bugün Dolar Ne Kadar? Euro Ne Kadar? Kapalıçarşı'da Bugün Dolar Ne Kadar? Euro Ne Kadar?

Tarım ve Orman Bakanlığı, 1 Eylül 2024 ile 31 Ağustos 2028 tarihlerini kapsayan dönemde, hamsi avlanabilir miktarını 400 bin ton olarak belirledi. Bu karar, Karadeniz bölgesindeki balıkçılardan yoğun eleştiriler aldı.

Ahmet Mutlu'dan Kota Eleştirisi

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, kota uygulamasının balıkçılar açısından sağlıklı bir çözüm sunmadığını belirtti. Mutlu, "Kota uygulamasının, hamsi avcılığında neye dayanarak belirlendiği konusunda endişelerimiz var. Biz balıklarımızı besleyip büyütüyoruz, ancak bu balıklar başka ülkelere gidiyor ve orada daha küçük boyutlarda avlanıyor. Kotanın bu durumda halkı ucuz hamsi ile buluşturmayacağını düşünüyoruz. Kotanın uygulanması, arz-talep dengesini bozarak fiyatları artırır," dedi.

Bakanlıktan hamsi kota kararı balıkçılardan tepki çekti

Avlanabilir Balık Miktarı

Mutlu, balıkçılık sektörünün ekonomik etkilerini de vurguladı: "Her teknede 35-40 kişilik bir ekip çalışıyor ve bu sektörde birçok insan geçimini sağlıyor. Karadeniz'deki ekonomik durgunluk hissedilmiyorsa, bu denizler ve tekneler sayesinde olabilir. Avrupa Birliği ülkelerinin ve diğer komşu ülkelerin kota uygulamaları bulunmuyor. Bizim avlamak istediğimiz balığı neden başka ülkelerde avlatıyoruz? Devlet, balıkçının arkasında olmalı ve yeni avlanma bölgeleri aramalıdır."

Sektörün Geleceği ve Çözüm Önerileri

Mutlu, devletin balıkçılara destek olması gerektiğini belirterek, "Yeni avlanma bölgeleri ve uluslararası iş birlikleri ile sektörün önü açılabilir. Balıkçılar her zaman başarılı olabilir, yeter ki devlet desteği ve doğru politikalar uygulansın," şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi