Trendy Otelleri bünyesindeki Türkiye'nin AB standartlarındaki ilk 9 garsonunun sertifikaları, ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ve Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği Başkanı Aydın Özdemir, diğer protokol üyeleri tarafından verildi. Garsonlar, aldıkları eğitim ve kazandıkları sertifikayla, sektörde bundan böyle kendinden daha emin olma duygusunun çok güzel olduğunu kaydetti
Ekim ve Kasım aylarında düzenlenecek yeni eğitim programlarıyla 60 garsona daha bu eğitimlerin verileceğini belirten ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, ATSO bünyesinde Beceri 10 projesi kapsamında bugüne kadar 1000'e yakın kişinin farklı sektörlerde verilen eğitimler sonucu iş sahibi yapıldığını kaydetti. Budak, bu eğitimlere katılan kişilere günlük 25 TL cep harçlığı verildiğini ve sigortalarının da yapıldığını anlattı.
İŞVERENE AVANTAJLARI
Budak, işverenler için de avantajlarını şöyle sıraladı:
"Yeterlilik belgesine sahip elemanları çalıştıran işverenlerin çalışana ait sigorta primleri 12-54 ay süre ile İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanıyor. Bu belgenin ilk başvuru yapacaklar için 300 TL'lik maliyeti bulunuyor. Bunun için de KOSGEB'in, KOBİ'lere elemanlarına Mesleki Yeterlilik Belgesi aldırmalarına yönelik 10 bin TL'ye kadar desteği bulunuyor. Dördüncü seviye ve üstü yeterlilik belgesine sahip olanlar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaöğretim kurumlarında öğretmen bulunamayan alanlarda öğretmen olarak görevlendirilebiliyor. Bağımsız İşyeri Açma Belgesi veriliyor ve girişimciliğe yönlendiriliyorlar. Yabancı dil bilgisini de belgelendirebilir ise Avrupa Birliği ülkelerinde de çalışabilecekler."
CİDDİ FİYAT FARKI OLACAK
MESEM'in eğitimlerine katılarak başarılı olan 9 garsonun, sertifikası olmayanlara yönelik maaş farkı yönündeki soruları yanıtlayan Trendy Otel Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Tümbül, bu konuda çalışma yapılacağını ve bu sertifikaya sahip olanlarla, olmayanlar arasında ciddi bir maaş farkı olacağını dile getirdi. Tümbül, henüz bunun net olarak belirlenmediğini de söyledi. (DHA)