Bilişimcilerden E-Seçim Uyarısı: Hile Yapmaya Müsait Bilişimcilerden E-Seçim Uyarısı: Hile Yapmaya Müsait

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Deniz Atik, “7 Mayıs Dünya Astım Günü” nedeniyle astım hastalığı ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi. Atik, her hastanın muhtemel bir astım atağında ne yapacağının belirtildiği yazılı bir “astım eylem planı” oluşturması gerektiğini vurguladı.

Astım Hastalığının Etkileri ve Türkiye’deki Durumu

Astım, dünyada 260 milyondan fazla insanı etkileyen ve her yıl çoğu önlenebilir olmasına rağmen 450 binden fazla kişinin ölümüne neden olan bir hastalık. Türkiye’de yetişkinlerde astım hastalığının görülme oranı yüzde 1.2 ile yüzde 9.4 arasında değişkenlik gösterirken, astım benzeri belirti görülme sıklığı ise yüzde 9.8 ile 27.3 arasında. Doğru tanı ve tedavi alınmadığı zaman astım hastalığı, kişilerin yaşam kalitesini düşürebilir.

Astım Hastalarına Öneriler

Dr. Atik, astımlı kişilerin hastalıklarını yönetmeleri ve tıbbi yardıma başvurmaları gerektiğini belirtti. Astım’ın ağır solunum yetmezliğine neden olabileceğini vurgulayan Atik, astım belirtilerinin viral solunum yolu enfeksiyonları, irritan ya da allerjen maruziyeti, egzersiz gibi faktörlerle tetiklenebileceğini ve tedavi ile ya da kendiliğinden düzelebileceğini söyledi.

İlaç Kullanımı ve Maruziyetin Azaltılması

Astım hastalarının ilaçlarını mutlaka tarif edildiği şekilde ve sıklıkta kullanmaları, kontrollerine düzenli gitmeleri ve hekimin haberi olmadan ilaçları kesmemeleri/dozunu azaltmamaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, astıma duyarlılığı olan bazı hastaların şikayetlerinin hava kirliliği, sigara dumanı, egzersiz, ev tozu akarları, polen, kedi köpek gibi evcil hayvan deri döküntüleri gibi faktörlerle artabileceğini belirtti ve bu kişilerin mutlaka duyarlılığı olan etkenlere maruziyetini en alt düzeye indirmeleri gerektiğini söyledi.

Pandemi Sonrası ve Astım Eylem Planı

Pandemi döneminden sonra insanların maskeleri bir kenara kaldırmasıyla viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığının arttığını vurgulayan Dr. Atik, bu enfeksiyonların astım hastalarının atak geçirmelerine, öksürük nefes darlığı gibi şikayetlerinde kötüleşmeye sebep olabileceğini belirtti. Ayrıca, her hastanın muhtemel bir astım atağında ne yapacağının belirtildiği yazılı bir “astım eylem planı” oluşturması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA