Ağrı ilinde, asırlardır devam eden geleneksel bir uygulama olan toprağa peynir gömme geleneği, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar tarafından sürdürülüyor. Özellikle köylülerin yoğun ilgi gösterdiği bu geleneğe göre, üretilen peynirler özenle işlenip plastik bidonlara yerleştirildikten sonra toprak altına gömülüyor. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden lor ve peynirler, toprağa gömme işleminden sonra daha lezzetli ve organik bir hal alıyor.
Geleneğin Bekçisi
Ağrı'nın Yüzüncü Yıl Mahallesi'nde yaşayan Türkan Doğan, bu asırlık geleneği 20 yıldır titizlikle sürdürüyor. Yaz aylarında kendi ineklerinden elde ettikleri sütleri özenle işleyerek peynir haline getiren Doğan, bu peynirleri sıkıca plastik bidonlara yerleştirip toprağın altına gömüyor. Gömülen peynirler, yaklaşık 6 ay süreyle toprak altında olgunlaşıyor.
Toprağa Gömülen Peynirlerin Serüveni
Kış aylarına kadar bekletilen peynirler, toprak altında olgunlaşmanın etkisiyle eşsiz bir lezzet kazanıyor. Bu geleneğe göre hazırlanan peynirler, 2 yıl boyunca bozulmadan tüketilebiliyor. Ayrıca, köy dışından gelen talepler doğrultusunda doğal ve organik üretilen küp peynirler, vatandaşların beğenisine sunuluyor.