Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Asayiş Yargıtay 1 milyondan fazla öğretmeni ilgilendiren emsal karar verdi

Yargıtay 1 milyondan fazla öğretmeni ilgilendiren emsal karar verdi

Yargıtay, öğretmenleri ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Yargıtay Genel Hukuk Kurulu, "Ek ders ücretinin ancak dörtte biri haczedilebilir" dedi. Karar, borçlu olan öğretmenler arasında emsal niteliğinde kabul ediliyor. İşte haberin detayları...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yargıtay 1 milyondan fazla öğretmeni ilgilendiren emsal karar verdi
KAYNAK: İHA

Yargıtay, öğretmenleri ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Yargıtay Genel Hukuk Kurulu, "Ek ders ücretinin ancak dörtte biri haczedilebilir" dedi. Karar, borçlu olan öğretmenler arasında emsal niteliğinde kabul ediliyor.

İddiaya göre, borçlu bir öğretmenin maaşının dörtte biri ile ek ders ücretinin tamamına konulan haczi kaldırmak için başvurusu Dinar İcra Müdürlüğü tarafından reddedildi. Bu durumu mahkemeye taşıyan öğretmen, maaşıyla zor geçindiğini ve ailesinin geçimini sağlamak için belirlenen miktarın dörtte birinin kendisine yetmediğini savundu. Ayrıca, görev yaptığı yer ile ikametgahı arasındaki uzaklık ve eşinin hamile olması nedeniyle ek masraflarının bulunduğunu dile getirdi.

İlk Derece Mahkemesi, öğretmenin talebini kısmen kabul ederek ek ders ücretinin tamamına konulan haczi kaldırdı, ancak maaş ve ek ders ücreti toplamının dörtte biri oranında hesap edilen miktar üzerinden haczi devam ettirdi. Bölge Adliye Mahkemesi, yapılan itiraz sonucunda mahkeme kararını kısmen kaldırdı ve öğretmenin maaşının dörtte biri oranında hesap edilen miktar üzerinden haczi devam ettirdi. Ancak, Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, "İİK'nun 83. maddesinde kısmen haczi caiz olan şeyler sayılmış olup, ek ders ücretlerinin maaştan sayılacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu durumda bu ücretin tamamının haczedilmesine yasal bir engel yoktur" gerekçesiyle Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararını bozdu. Bunun üzerine Bölge Adliye Mahkemesi, direnerek öğretmenin talebinin kısmen kabul edilmesine ve maaş ile ek ders ücreti toplamının dörtte biri oranında hesap edilen miktar üzerinden haczi devam ettirmesine karar verdi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ise emsal niteliğindeki bu kararında, "Ek ders ücreti aylık maaş dışında ödenen bir ücrettir ve maaşın dörtte biri oranında haczedilebilir" ifadelerine yer verdi. Bu karar, 1 milyon 201 bin öğretmeni yakından ilgilendiren bir durumu netleştirmiş oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Zeynep Bastık Aşka Geldi: Yeni Sevgilisiyle Dudak Dudağa Poz Verdi

Zeynep Bastık Aşka Geldi: Yeni Sevgilisiyle Dudak Dudağa Poz Verdi