Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İliç'te meydana gelen maden faciasına dair ilk tepkisini sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklama ile gösterdi.

TMMOB'nin açıklamasında, teknik ekip ile bölgeye gitmek üzere hazırlık yapıldığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

Facia Geliyor Dedik

"Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni'nde yaşanan facia, göz göre geliyorum diyen bir faciadır. İliç'de 6 Aralık 2023 tarihinde açtığımız iki ayrı davanın bilirkişi keşfindeydik. Bakanlık tarafından verilen 2. Kapasite artırımı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı ve Açık ocak işletme genişletmesi için gerekli olmadığına dair verilen ÇED kararına karşı açtığımız davalardı. İliç Çöpler Altın Madeni işletmesinin kapatılması ve rehabilite çalışmalarına başlanması gerektiğini dile getirdik. Facia geliyor dedik... Facia geldi... Öncelikle işçilerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyoruz, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Teknik ekibimiz ile bölgeye gitmek üzere hazırlık yapıyoruz."

Tmm

TMMOB: Maden İşletmesi Kapatılmalı

TMMOB Yönetim Kurulu, Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen Çöpler Kompleks Maden İşletmesi'nde meydana gelen toprak kayması sonrası bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen Çöpler Kompleks Maden İşletmesi, 2008 yılından bu yana çevresel felaketlere yol açan bir dizi olayla gündemde. Bu sömürge madencilik faaliyeti, doğanın ve kaynakların yanı sıra yaşamları da tehdit ediyor. Çöpler Kompleks Maden İşletmesi'nin yarattığı tahribat ve tehlike daha önce defalarca kamuoyuna duyurulmuş ve teknik raporlarla belgelenmiştir. Ancak uyarılara rağmen yetkililer tarafından gereken önlemler alınmamıştır. Siyanürlü altın madenciliği yöntemi, çevre üzerinde ciddi riskler oluşturmaktadır. Ancak bu risklere rağmen faaliyetler devam etmiş, yaşanan çevresel felaketler ve hukuki süreçler kamuoyunun dikkatini çekmiştir. Şirket ve yetkililer hakkında soruşturma başlatılmış, ancak çevrenin kirletilmesi suçundan taksirle sorumlu tutulanlar dışında başka bir yaptırım uygulanmamıştır. Yetkililerin sorumlulukları ve denetim eksiklikleri de eleştirilere konu olmuştur. TMMOB, Çöpler Kompleks Maden İşletmesi'ne verilen ÇED kararlarını ve faaliyetlerin devam etmesini sert bir dille eleştirmiştir. Madenlerin ulusal kaynaklar olduğu ve uluslararası sermayenin yağma alanı olmaması gerektiği vurgulanmıştır. TMMOB Yönetim Kurulu, yaşanan felaketin sorumlularının yargı önünde hesap vermesi, ÇED kararlarının iptali ve işletmenin derhal kapatılması çağrısında bulunmuştur.

Basin Aciklamasi Kopyasi 12

Kaynak: Kardelen ÖZDEMİR