Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Asayiş Kuraklık göleti vurdu: Yüzlerce balık telef oldu

Kuraklık göleti vurdu: Yüzlerce balık telef oldu

Kocaeli'nin Kandıra ilçesindeki Sarnıçlar Köyü Göleti'nde, yağışların azalmasıyla su seviyeleri tehlikeli derecede düştü ve yüzlerce balık telef oldu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kuraklık göleti vurdu: Yüzlerce balık telef oldu
KAYNAK: İHA

Kocaeli'nin Kandıra ilçesi Sarnıçlar Köyü Göleti, yağışların azalmasıyla birlikte ciddi bir su kaybı yaşadı. Göletin su seviyesinin düşmesi, bölgede yaşayan balıkların ölümüne yol açtı.

Gölette Yüzlerce Balık Telef Oldu

Havaların ısınmasıyla birlikte Koca Dere’nin akarak oluşturduğu gölette sular çekilmeye başladı. Bu süreçte yüzlerce balık telef oldu. Bölge sakinlerinin tarımsal faaliyetlerinde kullandığı Kocakaymaz Köyü Kaymaz Barajı’ndan, Sarnıçlar Barajına su verilemiyordu. Yağışların azalmasıyla baraj neredeyse kuruma noktasına geldi. Suların çekildiği gölette büyük sazan ve tatlı su kefali gibi yüzlerce balık ölüsü bulundu.

Tarım Müdürlüğü İnceleme Başlattı

Kocaeli Kandıra İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, yaklaşık 2 bin metrekarelik alanı kapsayan Sarnıçlar Göleti'nde ölen balık ve gölet suyundan numune aldı. Yüzde 80’e yakın balık ölümü gerçekleştiği tespit edilen göletten alınan numuneler, incelenmek üzere Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsüne gönderildi.

Kuraklık ve Su Yetersizliği

Sarnıçlar Mahalle Muhtarı Zeynel Bayrakdar, balık ölümlerinin tamamen kuraklıktan meydana geldiğini belirtti. "Bu sene yağmurlar fazla yağmadığı için kuraklık oldu. Kaymaz Barajı'ndan su bu baraja geliyor. Ancak orada da yetersiz olduğu zaman kapakları kapatıyorlar. Bu baraj Kandıra'ya sel kapanı olarak koruma amaçlı kuruldu. Daha önce bu kadar su çekilmemişti. Bu sene çok kuraklık oldu," dedi.

Kuraklık göleti vurdu: Yüzlerce balık telef oldu

Çeşitli Balık Türleri Tehlikede

Bayrakdar, sürecin yaklaşık 10 günden beri bu şekilde devam ettiğini anlattı. "Sular bir hafta öncesine kadar vardı ama baraja ulaşmıyordu. Dere yataklarında su bitiyordu. Çiftçilerin yoğun sulaması nedeniyle yollarda su bitiyordu. Burada sazan balıkları ve belki 10 çeşit balık türü var. Daha önceden balık tutuluyordu ama burayı çok tercih etmiyorlardı. Namazgah barajı daha dolu olduğu için balıkçılar orayı tercih ediyorlar," diye konuştu.

Belediyenin Müdahelesi

Kandıra Belediye Başkanının desteğiyle Kaymaz Barajı'nın kapakları açıldı ve su Sarnıçlar Göleti'ne ulaştı. Bayrakdar, "Bugün de su buraya ulaştı. Kandıra Belediyesi sayesinde suyu aldık ve kalan balıkları kurtardık. Diğerleri oksijensizlikten öldü. Su gelince balıklar oksijen almaya başladı," dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'daki orman yangını kontrol altına alındı

Antalya'daki orman yangını kontrol altına alındı