Antalya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ali Manavoğlu, kaçak alkol noktasında Antalya’da dikkatli olunması gerektiğini belirterek, cezaların daha caydırıcı olmamasını talep etti. Manavoğlu, yüksek fiyatların bazı tüketicileri bile bile sahte alkole yönelttiğinin altını çizdi.

2024 yılının son günlerinde gündeme gelen sahte içki üretimi ve satışı ve ölümler yeni yılın ilk haftalarında da gündemdeki yerini koruyor. Özellikle İstanbul’da son 72 saat içinde 37 kişi sahte alkolden hayatını kaybederken, yılbaşından itibaren toplam ölüm sayısı 48’i buldu. Sahte içki üretiminde kullanılan metil alkolün başta görme kaybı ve ölüme kadar uzanan zararları, yüksek miktarda içki tüketiminin gerçekleştiği Antalya’da da merak konusu oldu. Normal nüfusunun yanı sıra yerli ve yabancı misafirlerle yaklaşık 20 milyonun üstünde kişinin ziyaret ettiği Antalya’da, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile jandarma, polis ekiplerinin denetimleri aralıksız sürüyor. 2 gün önce yapılan operasyonda 652 litre kaçak içki ele geçirildi.

Antalyalılar Dikkat! Yüksek Fiyat Sahte Alkole Yöneltiyor 2

Antalya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ali Manavoğlu, son dönemde taklit ve tağşiş ürünlerin ve işletmelerin kamuoyunda geniş bir yer bulduğunu aktardı. 

Kemer Belediye Merkez Spor Rakibini Farklı Geçti Kemer Belediye Merkez Spor Rakibini Farklı Geçti

Sahte alkolün taklit ve tağşiş durumunun diğer ürünlere göre farklılık gösterdiğine değinen Ali Manavoğlu, “Kaçak içkide metil alkol oranının fazla olması, önce görme duyusunun kaybına, oradan da ölüme sürüklüyor. Ülkemizde merdiven altı ciddi bir sahte alkol üretimi var. Antalya 2024 yılında 17 milyon turist ağırladı, ciddi bir nüfus var. Buna bağlı fazla bir alkol tüketimi var. 2024 yılında rekorlara varan kaçak alkol yakalamaları oldu. Piyasaya sürülmeden bu sahte içkiler kaynağında imha edildi” diye konuştu.

"Cezalar Yetersiz"

Yakalamalar olmasına rağmen kaçak alkol üretiminin bir türlü engellenememesini değerlendiren Manavoğlu, “ Burada şöyle bir sıkıntı var. Denetim sayılarında yetersiz kalınıyor. Antalya’nın farklı ilçelerinde kaçak alkol depolama noktasına baskınlar yapılıyor. BU depolama merkezlerindeki alkollerden numuneler alınıyor. Etil metil alkol oranı uygunsa tüketiciyi yanıltmaktan şahsa ceza yazılıyor. Alkol, metil alkol oranı yüksek olursa, kamu sağlığını tehditten savcılığa sevk ediliyor. Cezalar düşük olduğu iççin bu şahıslar yine dolum yapmaya devam ediyor. Bu noktada cezaların artırılması ve caydırıcı olması gerekiyor. Alkolde yetki Tarım ve Orman  Bakanlığı’nda gerekli denetimler yapılıyor. Ama sadece bakanlık değil bir çok kuruma iş düşüyor, polis, jandarma belediye. Bu üretilen kaçak alkolün sevki gerekiyor. Yol kontrollerinde irsaliye, ürünlerin bandrol uygunluğunun kontrol edilmesi gerekiyor ki tüketiciye ulaşmasın. Tüketicilerimizde alışveriş yaparken, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu(TAPDK)bandrolüne bakarken, uygunsuz görsel bulunan, dibinde tortu bulunan, düşük fiyatlı ürünlerin ALO 174 Gıda Hattı’na bildirilmesi gerekiyor” dedi.

Yüksek Fiyat Etkisi

Sahte alkole yönelimin yüksek vergi ve ekonomiyle de yakından ilgisi olduğunu işaret eden Manavoğlu, “Ciddi anlam da yüksek fiyatlar bazı tüketicileri bile bile sahte olduğunu bile bile o içkiyi tüketmeye itiyor. Tüketiciyi ne kadar uyarsakta, çevrelerinin de etkisiyle canlarını hiçe sayarak, komşudan, arkadaşından alıyorlar ve bu süreç yaşanıyor. Kaçak alkolde rakı, viski ve votka başı çekiyor. Daha önceki yıllarda Antalya’da da olumsuzluklar olmuştu. Oteller iyi denetleniyor ama diğer işletmelere kontrole iki kez zor gidiliyor. Geçen sürede aksaklıklar yaşanabiliyor. Bakanlığın gıda kontrolörü sayısını artırması gerekiyor” diye konuştu.

Alınması Gereken Önlemler

Manavoğlu, sıkı denetim, gıda kontrolü sayısının arttırılması, caydırıcı cezaların uygulanması ve tüketicinin bilinçli olması, kaçak alkol sorununun ortadan kaldırılması için şart olduğunun altını çizdi.
Ruhsat kontrolünün de önemli olduğuna değinen Manavoğlu, merdivenaltı tesislerin mutlaka kapatılması gerektiğine vurgu yaptı.

"Ülkemizin Kanayan Yarası"

Antalya’da özellikle turist anlamında yaşanacak olumsuz bir olayın turizmi etkileyebileceğini işaret eden Manavoğlu, “O yüzden Antalya, daha hassas olmalı ve tesislerin çok iyi şekilde denetlenmesi gerekir. Mutlaka gıda kontrolleri sayısını arttırmalıyız. Ülkemizde sahte alkolden tekli ölümler oluyor ama toplu ardı ardına ölüm vakaları yaşanınca yasıma büyük oldu. Genele bakıldığında ülkemizin kanayan bir yarasıdır” açıklamalarında bulundu. 

ANTİAD Başkanı: Esnaf Turizm Pastasından Dilim Alamıyor ANTİAD Başkanı: Esnaf Turizm Pastasından Dilim Alamıyor

Muhabir: İsa Akar