25 yıllık öğretmenlik kariyerlerinin ardından Antalya’da bir tesis kuran çift, 15 bin saksıda mavi yemiş (blueberry) üretti. Akıllı tarım uygulamalarıyla yetiştirdikleri ilk mahsullerini Hollanda ve Rusya’ya ihraç ettiler.

Ev Hapsi Uygulanan Gazeteci Özlem Gürses Yaşadıklarını Anlattı Ev Hapsi Uygulanan Gazeteci Özlem Gürses Yaşadıklarını Anlattı

Öğretmenlikten Tarıma Geçiş

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde kimya öğretmenliği eğitimi alırken tanışan ve mezun olduktan sonra evlenen Gülay-Süleyman Demirci çifti, uzun yıllar özel okullarda öğretmenlik yaptı. “Fark yaratan öğretmen” ödülü de alan çift, dünyanın iklim kriziyle mücadele ettiği bu süreçte tarımda da fark yaratmak için üretim yapmaya karar verdi.

Mavi Yemiş Üretim Tesisi

Çift, öğretmenliği bırakarak Serik’te 40 dönüm arazi kiraladı ve meslektaşlarının da desteğiyle mavi yemiş üretim tesisi kurdu. Topraksız tarım ve akıllı otomasyon sistemlerinin kullanıldığı bahçede, 15 bin saksıya torf, perlit ve kokopitin karışımı yapılarak mavi yemiş fidanları dikildi.

İlk Hasat ve İhracat

İki yılın ardından ilk ürünlerini hasat eden Demirci çifti, iç pazarın yanı sıra ihracata da başladı. İyi tarım sertifikası olan ve bombus arılarının da kullanıldığı tesiste, olası sinek ve böceklerle mücadele de ilaç yerine biyoteknik yöntemle yapılıyor.

Kimya Bilgisinin Tarıma Aktarılması

Hüseyin Demirci, kimya alanındaki tecrübelerini tarıma aktarmak ve katma değerli ürün yetiştirmek için topraksız tarımı tercih ettiklerini belirtti. İspanya’dan getirttikleri fidanları saksılara dikerek üretime başladıklarını anlatan Demirci, “Kimyacı olduğumuz için topraksız tarımı tercih ettik. Bu sistemde de katma değeri yüksek ürün olarak mavi yemişe karar verdik. Verimli bir yıl geçiriyoruz. İç ve dış pazardan yoğun talep var, ilk ürünlerimiz Hollanda ve Rusya’ya gitti. Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’dan talep alıyoruz. Hedefimiz Avrupa başta olmak üzere dünyanın her bölgesine ürünlerimizi göndermek.” dedi.

Yatırım ve İstihdam

Demirci, tesise yaptıkları yatırımın 10 milyon lirayı geçtiğini belirtti. Bahçede 55 işçiyle hasat yaptıklarını ve istihdama da katkı sunduklarını ifade etti.

Tarımın Önemi

Tarımın emek ve zaman istediğini vurgulayan Demirci, “Bahçeyi kurabilmek için aylarca konteynerde yaşadık. Öğretmenlik kutsal bir meslekti ancak üretmek, katma değer sağlamak istedik. Tarım da çok kutsal.” dedi.

“Tarımda Çarka Bir Dişli Olduk”

Gülay Demirci, öğrencileriyle yaptıkları projelerle dünyada dereceler elde ettiklerini, geleceğe iz bırakan 12 kadından biri seçildiğini anlattı. “Dünyada iklim krizleri yaşanıyor. Sulama için güneşe duyarlı otomasyon sistemleri kurduk. Tesisimizde bir damla su bile boşa gitmiyor. Bitkinin ihtiyacı olan su miktarı çeşitli sensörlerle ölçülüyor, asla fazladan su harcanmıyor. 8 ana kontrol noktası var. Hem bitkiye verdimiz suyu hem de saksılardan çıkan drenaj suyunu kontrol ediyoruz.” dedi. Demirci, “Binlerce öğrencimiz olmuştu, şimdi 15 bin fidanımız oldu. İstihdama katkı sağlıyoruz, insanlar evine ekmek götürüyor. Tarım sektöründe çarka bir dişli olduk. Mutlu ve gururluyuz. Mavi yemiş, dünyada ‘süper yiyecekler’ arasında yer alıyor. Alzheimer, demans, şeker, kalp hastalığına iyi geldiğine dair çalışmalar var.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA