Kepez Belediyesi, bir zamanlar derme çatma binaların olduğu alana, kentsel dönüşüm projesiyle 1 milyon kitap kapasiteli ve aynı anda 2 bin 500 kişiye hizmet verecek olan bir kütüphane kazandırdı. ‘Antalya’ ismi verilen bu kütüphanenin açılışı da Türkiye Cumhuriyet’inin 100. yılında yapılacak.
Kepez Belediyesi’nden alınan bilgiye göre, 22 kütüphane projesinin amiral gemisi olan Antalya Kütüphanesi’nin tefrişat çalışması tamamlandı. Kitapların raflardaki yerini almaya başladığı kütüphane, artık açılış gününü ve misafirlerini bekliyor. Antalya Kütüphanesi, dünya küresi şeklindeki mimarisiyle, konferans salonuyla, sergi alanlarıyla, çocuk kütüphanesiyle, tefrişatıyla, üniversiteye yakınlıyla ve zengin kitap koleksiyonuyla şehrin kültür ve eğitim hayatına katkı sağlayacak yatırım oldu.
GECEKONDUDAN KÜTÜPHANEYE
Türkiye’nin sayılı kütüphanelerinden biri olmaya aday Antalya Kütüphanesi, yapıldığı bölgenin mülkiyet durumuyla da dikkat çekiyor. Kütüphane, Gülveren Mahallesi’nde 160 gecekondu binasının etkilendiği ve 40 yıla yakın süren mülkiyet sorununun çözüldüğü 65 bin metrekarelik alana yapıldı.
Kentsel Dönüşüm Projesi ile gecekondu sahiplerine modern konutların verildiği alanda, imar düzenlemesiyle 3 bin 500 m2 kültürel tesis alanı oluşturuldu. Kütüphane, bu alana inşa edildi. Yapımı 22 Haziran 2022’de başlayan Antalya Kütüphanesi, yaklaşık 37 bin öğrencisi olan Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi’ne yakın bir konumda bulunuyor. Her yaş grubuna hizmet verecek olan kütüphane, özellikle üniversite öğrencilerinin bilgiyle ve ders çalışma ortamıyla buluşturacak olmasından dolayı önem taşıyor.
1 MİLYON KİTAP KAPASİTELİ 365 GÜN AÇIK
Modern kütüphanecilik anlayışıyla projelendirilen Antalya Kütüphanesi, 1 milyon kitap kapasitesine sahip olacak. 365 gün 24 saat kesintisiz hizmet sunacak olan kütüphaneden aynı anda 2 bin 500 kişi istifade edebilecek. Antalya Kütüphanesi, engelli kullanıcıların bütün alanlara erişebileceği şekilde tasarlandı.
KÜTÜPHANEYE ÇEVRECİ TASARIM
Çevreci bir yaklaşımla inşa edilen kütüphane binasının mimari tasarımında Antalya’nın güneşli gün sayısının çok olması göz önünde bulunduruldu. Binanın mimarı tasarımı, doğal ışığın kullanılması dikkate alınarak planlandı. Bu kapsamda dış cephenin tasarımında ağırlıklı olarak cam kullanıldı. Bu tercihle doğal ışığın kullanımı başta olmak üzere ısı yalıtımı, güneş kontrolü, yapının daha az enerji tüketmesi gibi mimari kaygılara çözüm getirildi.