Antalya’da bahar aylarında Toroslar’ın doruklarına çıkan Yörükler, kışa hazırlanarak geri dönüyor. Hayvanlarından daha fazla ürün almak ve tereyağı ile peynir yapmak için sıcaklardan kaçan Yörükler, Akseki’nin yeşilliklerle dolu yaylalarında Nisan ve Mayıs aylarında konaklıyor. At ve deveye binerek yaptıkları göç yolculuğu artık kamyon ve diğer araçlarla gerçekleştiriliyor.
“Her yıl yüksek yerlere gidiyoruz”
Yörüklerden Duran Topaça (72), hayvancılığın kendilerine atalarından miras kaldığını ifade etti. Manavgat’ın Gecebece Mahallesi’nde ikamet ettiklerini ve küçükbaş hayvanlarla geçindiklerini belirterek, hayvanlarının daha iyi beslenebilmesi için bahar ve yaz aylarında geniş çayırlara gereksinim duyduklarını söyledi. Bu sebeple bu mevsimleri yüksek yerlerde geçirdiklerini, her yıl Akseki’nin Yarpuz Mahallesi civarında bulunan bin 800 metre yükseklikteki Kaklıktaş Yaylası’na gittiklerini, kasım ayının başında ise geri dönmeye başladıklarını aktardı.
“Anamdan doğalı davarcıyım”
72 yaşında olmasına karşın küçükbaş hayvancılığa devam ettiğini anlatan Topaça, “Anamdan atamdan davarcılık işi kalmış ve hala davarcılık işini yapıyorum. Ben 72 yaşındayım. Yaylaya havaya göre Mayıs ayının 20’sinde çıkıyoruz ve Kasım ayının 15’inde iniyoruz. Davarcılık çok zor bir iş. Dağlara çıkıyoruz. Çok sıkıntı çekiyoruz. Bırakalım diyoruz bırakamıyoruz. Çünkü hayvancılık ata işimiz. 6 oğlum var, 4 tanesini okuttum. Devlette çalışıyor. Diğer 2 oğlum ile birlikte davarcılık işine devam ediyoruz ama artık yoruldum. Gücümüz kalmadı. Davarcılığı artık bırakacağım. Çok zor bir iş. Anamdan doğalı bu işi yapıyorum” dedi. “Eskiden günlerce yürüyerek yaylaya gidiyorduk” Hayvanlarını eskiden yürüyerek yaylalara götürdüklerini dile getiren Topaça, “Şimdi ise hayvanlarımızı kamyonlarla taşıyoruz. Belli bir yere kadar indirip oradan yine yürüyerek devam ediyoruz. Köyümüzdeki ağıllarda hayvanlarımızı bakıyoruz. Eşyalarımızı da traktörlerimizle taşıyoruz. Artık göç etme zamanımız geldi. Havalar soğudu” diye konuştu.
Topaça, keçilerinin sütünden yaptıkları yoğurt ve peyniri, yaylaya gelen müşterilere sattıklarını ifade etti. Yörükler, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte at ve deve yerine motorlu araçlarla göç ediyor. Yiyecek, giyecek, yatak ve yorganlarını kamyonet, kamyon, traktör ve otomobil gibi çeşitli araçlarla naklediyorlar.