Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde 5 yıl önce deneme amacıyla dikilen avokado yetiştiriciliği artık kentin önemli bir gelir kaynağı oldu. Gazipaşa'daki avokado fideleri tam verim dönemine ulaşırken Antalya genelinde 28 bin dekar bahçede yıllık 21 bin tonun üzerinde avokado hasat ediliyor.
Gazipaşa'da Avokado Ağaçları Tam Verim Dönemine Ulaştı
Örtü altı ve açık alanda yaş sebze ve meyvenin yanı sıra son yıllarda tropikal meyve üretimi 42 türe ulaşan Gazipaşa'da muzla başlayan tropikal meyve üretiminde ikinci sıraya avokado oturdu. Üreticilerin 5 yıl önce deneme amaçlı diktiği avokado fideleri nihayet tam verim dönemine ulaştı.
Gazipaşa'da tropikal meyve yetiştiriciliği, üreticilerin fideleri başlarda deneme amacıyla evlerinin bahçelerine dikip verim aldıktan sonra meyve bahçelerine dönüştürmesiyle kent geneline yayıldı. Önceleri ek gelir için düşünülen tropikal meyveler şimdilerde Antalya'da çoğu çiftçinin tek gelir kaynağı haline geldi. Tropikal meyveler arasında avokado çiftçilere yüksek gelir getiren meyvelerin başına geçti. Fide olarak dikildikten sonra 3'üncü ve 5'inci yıllarda tam verime erişen avokado ağaçları düşük maliyetli bakımı ve rekolte yüksekliğiyle de üreticinin yüzünü güldürdü. TÜİK 2023 verilerine göre; Antalya genelinde 28 bin dekar alanda avokado üretimi yapıldı ve yılda 21 bin tonun üzerinde ürün hasadı gerçekleştirildi.
17 Ağaçtan 5-6 Bin Avokado Yetiştirdi
Üreticilerden Cengiz Uğur, evinin önündeki bahçesine 5 yıl önce 17 avokado fidesi ektiğini, bugünlerde tam verim aldığı ağaçlarından yıllık 5- 6 bin avokado hasat ettiğini açıkladı. Uğur, "Bir planımız yoktu, denemek için diktik. Güzel oldu ve 3'üncü yılında verim aldık. Genel olarak güzel bir gelir kaynağı oldu. Pazarı da güzel. İthalat yapıldığı zaman fiyat düşüşü oluyor ama şu an çiftçiden tanesi 35 lira bandından çıkıp pazarda 60- 70 liraya satılıyor. 17 ağaçtan yılda 5- 6 bin avokado aldım" açıklamasını yaptı.
Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik de muzdan sonra Gazipaşa'da en çok avokado üretildiğini kaydetti. Meyve bahçelerinde tropikal meyveye dönüşün dikkati çektiğini belirten Yusuf Çelik, "Gelir kaynağı oldu. Seraya göre neredeyse sıfır maliyet avokado üretimi. İlaç istemez, bakım istemez, suya bile az ihtiyaç duyar. 2 yıldan sonra verim vermeye 4 yıldan sonra asıl verime geçiyor. 10 yaşındaki bir ağaç 1000 civarı avokado veriyor. Üreticilerimizin en memnun olduğu ürün avokado" dedi.
Avokadonun Faydaları
Avokado C, E, K ve B6, B2, B3, B5 vitaminlerinin yanı sıra folat, magnezyum ve potasyum kaynağı. Ayrıca luteinin, beta karoten ve omega-3 yağ asitleri içeriyor. Avokado yüksek düzeyde sağlıklı, faydalı yağlar içeriyor. Yaşlanma karşıtı etki gösterir, gözde sarı nokta riskini azaltır, kemikleri güçlendirir, kolesterol seviyesini dengeler, kalp-damar sağlığını korur, depresyon etkilerini azaltır, sindirimi iyileştirerek kabızlığı önler, osteoartrit semptomlarını azaltır, oksidatif hasarı azaltmaya yardımcı olur, enfeksiyona karşı korur, hamilelikte bebeğin sağlıklı gelişimine yardımcı olur, toksinlerin vücuttan atılımını kolaylaştırır. Avokado beyin fonksiyonunu artırır.
Gazipaşa'da 42 Tür Tropikal Meyve Yetişiyor
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde toplam 42 türde tropikal meyve yetiştiriliyor. Bu tropikal ürünler arasında; mango, ejder meyvesi, papaya, passiflora, Hindistan cevizi, longan, lichi, jambu, jackfruit, druian, white sapote, black sapote, karambola, wampee, cherymoya, atemoya, umbrella, roseapple, babilfruit, ketembilla, kei elması, Napal eriği, kahve ağacı, fejualime, limon, kivi, guava, çilek guavası, pomelo, budanın eli, finger lemon, kurt üzümü, pepino, altın çilek, kamkat, groviola, yılan meyvesi, sapodilla, demirhindi bulunuyor.