Antalya'da Gastronomiye Yeni Bir Soluk Antalya'da Gastronomiye Yeni Bir Soluk

ATB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav, 1 Ocak 2025’ten geçerli olan 17,15 TL’lik süt fiyatının dahi şuan çalışmadığından yakındı.Bu fiyatın kağıt üzerinde uygulandığını dile getiren Simav, “Bu fiyat çekmiyor.  Sanayici geriye dönük, karşılığında piyasada 1 kilo yem 10 lira ise yemin kilogramını 12 liraya satıyor. Süte verdiği 17,15 kuruş farkı oradan alıyor. Üretici yemi almak zorunda kalıyor. Sütün maliyetinin 18 TL’nin üzerinde olmasına rağmen belirlenen 17, 15 TL fiyat bile şuan çekmiyor. Dalgalanma devam ediyor, ufku da çok iyi görünmüyor. Et ve Süt Kurumu arz fazlası sütün, süt tozu için alımını yapıyor ama bile yeterli değil. Denizli 200 ton kota istiyor, verilmiş 40 ton. Şuan çevre illerdeki en büyük sıkıntı Denizli’de görünüyor.  Birlik başkanı günlük en az 150 ton kota talep ediyor. Türkiye genelinde var bu sıkıntı” diye konuştu.

Antalya'da Süt Sektöründe Kota Sıkıntısı

SÜT ÇEKMİYOR

Fiyattan ziyade piyasanın sütü çekmediğine değinen Simav, “ Et ve Süt Kurumu’nun, süt tozu kotalarını çok arttırması gerekiyor. Belki biraz o zaman değerinde değil ama üreticinin elinde süt kalmaz. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu işi yeniden ele almalı. Gereken düzenleme yapılmaz ise üretici süt veren ineklerini kesime gönderecek ve bu da süt arzında sorun yaşanmasına ve fiyatların artmasına neden olabilir. Fiyatlarda bir değişiklik yok, süt çekmiyor” ifadelerine yer verdi. 

KREMA DA ALINSIN

Çiğ sütte mevsimsel üretiminin bu aydan itibaren başlayacağına değinen Simav, “ Çünkü doğumla birlikte süt verimi de artar. Bu artış haziran ayına kadar devam eder. Sütteki iştahsızlıkta devam edecek gibi görünüyor. Tarım ve Orman Bakanlığından önlemler bekliyoruz. Arz fazlası sütün, süt tozuna alınması devam ediyor ama yeterli seviyede değil. Süt tozuna gönderilen sütlerden elde edilen kremanın da birlikte alınması sektör için çok daha iyi olur. Süt ve hayvancılık sektörünün talepleri bu yönde. Et ve Süt Kurumu süt tozu kotasını yükseltmeli, çünkü sütümüzü sanayiciye değerinde satmakta zorlanıyoruz. Hem krema hem süt tozunu birlikte alınmasını istiyoruz. İştahsızlık kremaya da yansıyor” ifadelerine yer verdi. 

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ŞİKAYETÇİ

Soğuk süt üretiminde yüksek bir artış olmadığını ifade eden Simav, “ Sektöre yeni hayvan ya da sürü girmedi yada yeni işletmeler açılmadı. Süt fiyatındaki değişiklik olmadığı sürece süreç devam edecek. Üretici de tüketici de şikayetçi. Sanayici maliyetin yüksek olduğunu söylüyor. Kalite bahane edilerek sütün fiyatı daha da düşürülüyor. 17,15 TL’lik fiyatı tutturabilen üretici yok”dedi.

Muhabir: İsa AKAR