Turizmin gözde şehri Antalya, sadece bilinen turistik yerlerden ibaret değil. Antalya’nın keşfedilmeyi bekleyen pek çok saklı cenneti de var. Bu yerler, doğanın eşsiz güzelliği, masmavi ve serin suları ve unutulmaz bir atmosferi ile ziyaretçilerine muhteşem bir deneyim sunuyor. Özellikle doğa severler, kalabalıktan uzaklaşmak ve farklı yerler görmek isteyenler için bu yerler kaçırılmayacak fırsatlar. Bu yazımızda sizlere Antalya’nın bu gizli güzelliklerini tanıtacağız. İşte karşınızda o yerlerin tüm detayları…

UÇANSU ŞELALESİ

Toros Dağları’nın ortasında saklanmış bir doğa harikası olan Uçansu Şelalesi, Kayabükü ve Eskibağ köyleri arasında yer alıyor. Dağların arasından fışkıran suyu ve görkemli görüntüsü ile bu şelaleyi görmeden Antalya’dan dönmeyin. 50 metre yükseklikten akan suyu hem gözünüze hem de ruhunuza hitap ediyor. Ayrıca bölgede rafting yapabileceğiniz alanlar da mevcut.

GÜVER UÇURUMU KANYONU

Güver Uçurumu Kanyonu, Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde Düzlerçamı Milli Parkı içinde bulunuyor. Antalya’nın sayısız kanyonlarından biri olan bu kanyon, Tazı Kanyonu’na benziyor, ancak daha çok ağaçlık bir alanda yer alıyor. 115 metre yüksekliğindeki kanyonun içinden küçük bir dere akıyor. Bu derenin sonunda Kapuz kanyonu var. Kanyonun yukarısından uçurumun, aşağısından ise kanyonun manzarası nefes kesiyor. Suyun rengi mercan yeşili gibi. Güver Uçurumu’nun bu şekli 1 milyon yılda suların kayaları aşındırması ile oluşmuş. Kanyon 2 km uzunluğunda ve her köşesi gezilmeye değer. Kanyonun bazı yerlerinde minik şelaleler de var.

DEREKÖY ( TÜRBELİNAS ) YAYLASI

Dereköy yaylası Alanya’nın 30-35 km kuzeyinde, Torosların çam ormanları arasında gizli bir yazlık şehir. Hurşitler Mahallesi olarak da bilinen bu yayla, Karamanoğulları döneminden beri Mahmutseydi Köyü’ne bağlı. Dereköy’ün çevresi Toros dağları ile sarılı, dağların eteklerinde küçücük yerleşim yerleri var. Yaylanın tam ortasında Kargı Çayı’nın kaynağı olan Deregözü’nde lezzetli alabalıklar yetişiyor. Aynı zamanda yaylanın üzümü, inciri, pekmezi ve pestili de çok ünlü. Yayla’nın yazın nüfusu oldukça artıyor.

KIZLAR SİVRİSİ

Kızlar Sivrisi, 3086 metrelik yüksekliği ile Bey Dağları’nın en yüksek noktası. Sedir ormanları ile kaplı dağ, dağcılık tutkunlarının sevdiği rotalardan biri. Spil Dağı, Uludağ ve Ilgaz gibi dağlardan sonra yüksekliği arttırmak isteyen dağcıların geçiş ve alıştırma olarak gördükleri Kızlar Sivrisi’ne çıkmak hiç de kolay bir iş değil. Özel araçlarla da ulaşabileceğiniz dağın eteklerindeki yeşil manzara görülmeye değer. Burada bulunan gölün yanından başlayan dağ yolu boyunca birçok kamp yeri ve misafirhane de var. Kış tatili için de ideal bir yer.

KORU SAHİLİ DOĞAL HAVUZLAR KOYU

Gazipaşa’nın harika köşelerinden biri olan Koru Sahili Doğal Havuzlar Koyu’nda ilginç şekilli kayalar ve birbirinden güzel havuzlarda zaman geçirmek tatilinizin en güzel anlarını oluşturacak. Bu koyun keyfini en çok mayıs, haziran ve eylül aylarında çıkarabilirsiniz. Özellikle sabah saatlerinde suyun berraklığı sizi büyüleyecek. Kendinizi bir akvaryumun içinde gibi hissedeceksiniz. Koru Plajı’nda ayrıca caretta carettaların yumurtlama alanını da görebilirsiniz.

OYMAPINAR GÖLÜ

Antalya’nın saklı kalmış doğal güzelliklerinden biri olan Oymapınar Gölü, Manavgat Nehri üzerinde kurulan barajın arkasında kalan muhteşem bir yerdir. Antalya tatilinizde sıradan yerlerden sıkılıp görmediğiniz güzellikleri keşfetmek istiyorsanız Oymapınar Gölü’nü mutlaka görmeniz gerekir. Oymapınar Gölü’nde tekne turları, dağ gezileri ve rafting gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Eğlenceli zamanlar geçireceğiniz göl gezinizde gözünüze çarpacak pek çok ayrıntı olacak. Manzarasına hayran kalacağınızda ise bu ayrıntıların bu manzarayı yarattığını fark edeceksiniz. Burada kalabileceğiniz tesisler ve piknik yapabileceğiniz alanlar da mevcut.

ÇIĞLIKARA

Antalya’nın Elmalı ilçesine 16 kilometre uzaklıkta, Bey Dağları’nın batısında uzanan bir dağ silsilesinin etrafını saran ormanlardır. Alan, kireçtaşı kayalıkları ile oluşmuş Dokuzgöl (Susuz) Dağları’nı ve Avlan Gölü’nü kapsar. Dünyanın en iyi korunmuş saf sedir ormanına ev sahipliği yapan bölgede 2000–2500 yaşlarında dev sedir ağaçları görebilirsiniz. Sedirin yanında koruma altına alınmış yaşlı kokulu ardıçlar da alanın ikinci önemli ağaç türüdür. Bölge içinde zengin orman içi çayırlar, kayalık alanlar, dere yatakları bulunur. Baharda eriyen kar suları Akdeniz’e özgü yüksek dağ çayırlarında toplanarak küçük göller meydana getirir ve bu çayırların yaz sonuna kadar yeşil kalmasını sağlar. Orman sınırının üstünde de çayırlık ve kayalık alanlar vardır.

Kaynak: Haber merkezi